Praktijkdag luchtdicht bouwen bouwstudenten ROC Friese Poort Sneek

‘Onze manier van bouwen verandert’, zegt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘We leven in een duurzame samenleving en dat vraagt om een nieuwe manier van bouwen’. Dit betekent energiezuinig en duurzaam bouwen. Een belangrijk onderdeel van een energiezuinige woning is luchtdicht bouwen. Maar wat betekent luchtdicht bouwen? Dinsdag 24 januari 2017 organiseerde Centrum Duurzaam in samenwerking met de opleiding bouw van ROC Friese Poort in Sneek een praktijkdag over luchtdicht bouwen. Tremco Illbruck, Oldenboom Meinesz en Thermodicht lieten toekomstige werkvoorbereiders, bouwstudenten van ROC Friese Poort Sneek, op een praktische manier de nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van luchtdicht bouwen, isoleren met natuurlijke materialen en de blower door test.

Klik door voor een foto impressie van de praktijkdag luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen
Duurzaam bouwen is energie efficiënt bouwen. ‘Dat betekent dat de energieprestatie van gebouwen (EPC) in de toekomst van 0,4 naar 0 gaat’, stelt Marcel Boom van Tremco Illbruck. Dit vraagt nieuwe bouwkundige en installatietechnische oplossingen. ‘Als je morgen een nieuw huis gaat bouwen begin dan met isoleren en zorg voor een ononderbroken bouwschil om kieren en naden tussen de verschillende bouwelementen te voorkomen’. Afdichting is belangrijk om te komen tot een luchtdicht gebouw om regen, wind en geluid tegen te houden en om energie en warmte te behouden. Een duurzame dichting is niet alleen een luchtdichting, maar ook een thermische en slagregendichting. Dit kan met het i3-systeem van voor gevel en kozijn.

Isoleren met natuurlijke materialen
Duurzaam bouwen is damp-open bouwen in combinatie met het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen. ‘Isoleren doen we al heel lang en is een vak apart. We isoleerden vooral met glaswol’, legt Halbe Vlietstra van Oldenboom Meinesz uit. ‘Er zit dan ook ongeveer 80% aan glaswol in de bestaande woningen in Nederland’. Glaswol is geen natuurlijk product en kan niets met vocht en neemt ook geen vocht op bij condensatie of lekkage. ‘Momenteel zien we de vraag toenemen naar natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezel , cellulose, hennep, vlas , stro en wol’ Met deze isolatiematerialen is het beter mogelijk om huizen in Nederland in de zomer te koelen en in de winter warmt te houden. Daarnaast zorgen deze natuurlijke materialen voor geluidsdemping, wind- en luchtdichting en vochtbescherming. Deze natuurlijke materialen maken woningen en panden gezond en comfortabel. ‘Wij noemen dat natuurzaam’.

Klik door voor de presentatie over isoleren met natuurlijke materialen van Oldenboom Meinesz

Blower door test
‘Met de blower door test willen we de kwaliteit op de bouw verbeteren’, zegt Herman Bos van Thermodicht. In 2020 gaan we van de energie prestatie coëfficiënt (EPC) naar bijna energie neutraal gebouwd. ‘En dat betekent dat we niet meer kunnen bouwen zoals we het altijd hebben gedaan. We moeten nu duurzaam gaan bouwen en controleren of we wel aan de bouweisen voldoen’. Een blower door test is een praktische tool om de luchtdichtheid van gebouwen te controleren. Duurzaam bouwen begint met een bouwkundige schil zonder luchtlekkages in plafonds, vensterbanken en stopcontacten. ‘Vooral bij utiliteitsgebouwen is veel energiewinst te halen’.

Klik door voor de presentatie over de blower door test van Thermodicht.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.