Praktijkdag lean manufacturing voor techniekstudenten ROC Friese Poort bij Scania

Met eigen ogen zien hoe het productieproces bij Scania werkt? ‘Zij bieden ons de mogelijkheid om hun productielocatie in Zwolle te bezoeken waar we graag gebruik van maken’, vertelt Gerk Postema, docent mechatronica ROC Friese Poort enthousiast. ‘Deze praktijkdag sluit prima aan op de theorielessen bedrijfskunde op school waar we het concept ‘lean werken’ behandelen’. De praktijkdag bestond uit een presentatie over Scania en het productieproces en een rondleiding in een rijdende tribune. Al met al inspirerende praktijkdag voor 40 4e-jaars studenten Middenkader Engineering en Vakman Techniek van ROC Friese Poort vestiging Leeuwarden.

Lean manufacturing
Productieverbetering is een must voor Scania voor een stevige concurrentiepositie. Dit bereikt Scania door het continue streven naar een optimaal en ideaal productieproces. Deze manier van werken heet lean manufacturing. Er is sprake van een slanke organisatie waarbij een keten van activiteiten zorgt voor het efficiënte productie van trucks op maat. Lean voert de productiestappen ‘first time right’ uit en stemt deze vloeiend op elkaar af. Zonder enige verspilling en tijdsverlies vloeien alle onderdelen samen tot complete trucks met volledige aandacht voor de wensen van de klant.

Scania Production Zwolle
De fabriek van Scania Production Zwolle assembleert per dag ongeveer 150 trucks op twee aangedreven productielijnen. Een groot aantal stations vormen de productielijnen die onderdelen en componenten in een regelmatig tempo op, aan of in de truck monteren in een vaste volgorde. Van ontelbaar veel losse onderdelen maken de medewerkers complete trucks op klantorder. Elke truck is maatwerk. Naast het menselijk kapitaal (geen robots) is er sprake van ergonomische hulpmiddelen en een comfortabele werkplek. Op termijn wil Scania Production Zwolle zich ontwikkelen tot een energieneutrale fabriek.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.