Praktijkbezoek domotica voor techniekstudenten ROC Friese Poort bij Eaton

‘Onze studenten zijn nieuwsgierig naar het xComfort domoticasysteem, Daarom gaan we vandaag op praktijkbezoek bij Eaton’,  zegt Mark Vos docent Elektrotechniek van ROC Friese Poort. ‘Op school hebben we ons al verdiept in het xComfort systeem en vandaag willen we graag in de praktijk met dit systeem werken’. Tijdens het praktijkbezoek was er volop gelegenheid tot het stellen van technische vragen omtrent de xComfort installatie. ‘We willen deze installatie in de ECOkubus en de zorgwoning toepassen’. Al met al een inspirerend praktijkbezoek studenten van Elektrotechniek  van ROC Friese Poort vestiging Leeuwarden.

Wat is xComfort?
xComfort is een draadloos domoticasysteem. Dit systeem combineert comfort, veiligheid en energiebesparing. Het is mogelijk om verlichting, zonwering en warmte in woningen en kleine kantoren te regelen. Denk maar eens aan waarschuwingsfuncties die een gerust gevoel geven bij afwezigheid. Maar ook aan draadloze communicatie waarbij het energieverbruik zichtbaar is  vanuit de woonkamer. Het is zelfs mogelijk om te zien hoeveel energie  zonnepanelen opwekken.

Ecokubus
‘Dit domoticasysteem willen we toepassen in de ECOkubus’, legt Mark Vos, docent Elektrotechniek ROC Friese Poort uit. ‘We willen namelijk een zelfvoorzienende woonunit te bouwen waarbij we de energiehuishouding kunnen monitoren.  Omdat onze partnerschool in Noorwegen ook een ECOkubus bouwt is het mogelijk om de energiehuishouding van beide kubussen met elkaar te vergelijken. Ook in Noorwegen gaan ze gebruik maken van xComfort van Eaton’.

Zorgwoning
‘In het proeflokaal van het Duurzaam Doen Huis zijn we begin 2016 gestart met een project led-verlichting’, vertelt Mark Vos. Dit is een  systeem met led-verlichting om het dag- en nachtritme in zorgcentra te versterken. De verlichting langs de muren en plafond laat kleurovergangen zien van zonsopgang tot zonsondergang en activeert hormonen die ervoor zorgen dat je ’s morgens fris ontwaakt  en ’s avonds slaperig bent.  ‘We willen nu de volgende duurzame stappen zetten waaronder een temperatuursysteem voor het dag- en nachtritme en zo het proeflokaal maken tot een zorgwoning. Graag passen we in deze zorgwoning ook xComfort toe’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.