Portugese studenten zoeken storing in Duurzaam Doen Huis

Wat is de rol van de computer in het onderwijs? ‘In Europees verband wisselen we digitale ervaringen uit’, vertelt Jan van der Weijde van ROC Friese Poort. ‘Onze ambitie is om de inzet van digitale media in het onderwijs te verbeteren’. Daarom komen zowel docenten als studenten bij elkaar om van elkaar te leren en om nieuwe inzichten op te doen. Vrijdag 30 juni 2017 kwam een Portugese delegatie van docenten en studenten naar het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam bij ROC Friese Poort. ‘We kunnen wel een app maken van de opdracht storing zoeken in het Duurzaam Doen Huis’, tipte Anna de Boer van ROC Friese Poort.

Klik door voor een foto impressie van het bezoek van de Portugese studenten aan het Duurzaam Doen Huis

Storing zoeken
Elk beroep heeft te maken met duurzaamheid. ‘Ook waar jullie voor leren. Als kok en als boer heb je te maken met duurzaamheid’, is de ervaring van Roeland Westra van Centrum Duurzaam. ‘Jullie zijn in het Duurzaam Doen Huis en jullie gaan een technische storing oplossen. Reset het domotica systeem door 12 vragen te beantwoorden en los de storing op’. De studenten uit Portugal gingen op zoek naar de antwoorden op vragen zoals wat de functie is van een wtw installatie, namelijk duurzaam ventileren. Andere duurzame technieken die naar voren kwamen zijn zonnepanelen, een windturbine, wandverwarming, domitica en priva (gebouwbeheersysteem). ‘Het is interessant en leuk’, zo reageerden de buitenlandse studenten. ‘Dat past bij onze onderwijsvisie. Als onze studenten iets leuks vinden dan komen ze namelijk ook met leervragen’.

Innovatiewerkplaats
‘In de innovatiewerkplaats werken onze studenten aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Momenteel werken studenten aan de WES Tulipo, een windturbine en aan de duurzame commandopost . Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus, de magazijnrobot en de Frisian Eco Car. ‘Deze projecten geven onze studenten meerwaarde voor de arbeidsmarkt’.

Internationalisering
ROC Friese Poort stimuleert studenten een stage of een deel van de opleiding in het buitenland te doen. Een internationale ervaring draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, de taalontwikkeling en het staat goed op je CV. ROC Friese Poort gaat het komend jaar verder investeren in internationalisering. ‘Ook voor buitenlandse studenten is het Duurzaam Doen Huis van toegevoegde waarde’, geeft Roeland Westra aan.’ En natuurlijk is de volgende stap dat onze studenten naar Portugal gaan’, vult Jan van der Weijde aan.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.