Poolse docenten bezoeken Centrum Duurzaam

‘We willen graag weten hoe jullie studenten betrekken in projecten. Maar ook hoe jullie de sociale competenties van studenten ontwikkelen’. Zo maakt Elżbieta Świętoń van de Poolse school Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych de doelen van het werkbezoek van een aantal Poolse docenten aan ROC Friese Poort duidelijk. Dinsdag 14 maart 2017 brachten de Poolse docenten een praktijkbezoek aan Centrum Duurzaam.

Klik door voor een foto impressie van het werkbezoek van de Poolse docenten aan Centrum Duurzaam

Levensecht onderwijs
‘In de innovatiewerkplaats werken onze studenten aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘We starten een levensechte opdracht met een Challenge’. Een opdrachtgever schetst in 10 minuten een gedachte of kans. Studenten vertalen deze gedachte of kans in 4 uren en in 4 stappen inclusief pitch naar een eerste idee. ‘Deze ideeën zijn de ideeën van de studenten en leveren nieuwe inzichten op voor de opdrachtgever. Studenten zijn trots op hun ideeën en willen deze ideeën verder uitwerken. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd’. Na de Challenge hebben de studenten de mogelijkheid om de ideeën uit te werken tot een definitief ontwerp om daarna het eindproduct te maken. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Momenteel werken studenten aan eenCityStep, een led armatuur en een duurzaam vervoermiddel van composiet . Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus, de windmolen, de magazijnrobot en de Frisian Eco Car.

Duurzaam Doen Huis
‘De energiehuishouding van woningen dient te veranderen’, legt Roeland Westra uit tijdens de rondleiding uit. ‘Voor nieuwbouw woningen is energieneutraal haalbaar maar voor bestaande woningen een levensgrote uitdaging’. Energieneutraal is haalbaar door woningen energiezuinig te maken door een luchtdichte bouwschil in combinatie met een mix van duurzame installaties. De uitdaging is om duurzame installaties energiezuinig te maken en zelf energie op te wekken door zon, wind, aardwarmte en biomassa. Met domotica toepassingen is het mogelijk om zelf opgewekte energie slim te gebruiken. ‘Onze studenten ontdekken in het Duurzaam Doen Huis welke duurzame technieken er zijn zoals bijvoorbeeld een douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Met deze nieuwe duurzame inzichten gaan ze de arbeidsmarkt op en leren ze ons hoe wij onze bestaande woningen kunnen verduurzamen’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.