Outlet Dokkum brengt 3D printen dichtbij winkeliers en consumenten

Dagelijks horen en lezen we in de media over de mogelijkheden van 3D printen. Veel mensen weten echter niet wat het precies is en wat je ermee kunt. Op dinsdag 27 oktober konden consumenten en winkeliers persoonlijk kennis maken met 3D printen en scannen bij de Outletwinkel Dokkum. Eerstejaars studenten ICT beheer lieten samen met ondernemer Jolmer Tilstra van Evenredig uit Dokkum zien wat de werking is van de 3D printer en scanner. ‘Ik kom erachter dat bijna alles te printen is op een 3D printer’ aldus een geïnteresseerde bezoeker van de Outletwinkel.

Klik hier voor een foto impressie.

Zelf producten maken
Met een 3D printer is het mogelijk om snel en tegen lage kosten een product te printen (maken). Mogelijke printbare producten zijn flessenopeners of telefoonhoesjes. Bovendien kunnen winkeliers en consumenten bij Outlet Dokkum langskomen met onderdelen die kapot zijn of niet meer verkrijgbaar zijn. ICT studenten kunnen het onderdeel dan inscannen of in een 3D tekenpakket natekenen en vervolgens uitprinten op de 3D printer. ICT studenten komen direct in aanraking met de verschillende facetten van de wereld van 3D waaronder het vertalen van een idee naar een 3D model. Volgens de ICT studenten is het leerzaam en leuk omdat je iets maakt voor een echte klant.

3D marktplaats
Ook voor winkeliers biedt 3D printen nieuwe mogelijkheden. Er zijn nu al 3D marktplaatsen zoals bijvoorbeeld Shapeways en 3Dhubs. Hier kunnen winkeliers eigen ontwerpen maken, uploaden, printen en verkopen. Het is zelfs zo dat iedereen een eigen winkel kan  beginnen op deze nieuwe marktplaatsen. Voor de winkeliers in Dokkum mogelijk een nieuwe verkoopformule.

Initiatief
Outlet Dokkum wil in samenwerking met de opleiding ICT en onder begeleiding van de expertise van Centrum Duurzaam en het bedrijfsleven winkeliers en consumenten bekend maken met de mogelijkheden van 3D printen. De docenten Herbert Groenevelt en Joost Willems, projectleiders van de Outlet leerbedrijven van ROC Friese Poort bieden de outletwinkels aan als levensechte leeromgeving voor studenten van detailhandel en ICT.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.