Opening biobased brug Biosintrum

Vrijdag 16 december 2022 is de ‘biobased brug’ op het Ecomunitypark officieel geopend door wethouder Jan van Weperen van de gemeente Oostellingwerf.

Wethouder Jan van Weperen van Ooststellingwerf timmert een plank van lisdodde op de leuning van de proefbrug. Hij wordt geflankeerd door v.l.n.r Carlos Wermink, leerling ROC Friese Poort, Petra Boorsma (directeur Biosintrum), Mathijs Boltjes van Friese Poort en Anne Jan Zwart, initiatiefnemer van het Ecomunitypark | Foto: Rens Hooyenga

Het gaat om een tweedehands fiets-wandelbrug uit Heerhugowaard die een nieuwe bestemming op het park heeft gekregen. Tijdens de opening is het eerste stukje biobased materiaal op de proefbrug bevestigd, een plank van lisdodde met aardappelzetmeel als bindmiddel.

Op ‘De Bruggenbank’ heeft Anne-Jan Zwart deze brug gevonden. Het hergebruiken van deze brug maakt het een duurzame oplossing die perfect past bij het meest klimaatadaptieve en natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland.

Het aankomende jaar zullen er proeven door studenten worden gedaan op de brug. Doel is om te zien hoe bioplastics en biocomposieten, mycelium, inlands hout en ander biobased materiaal zich in de praktijk houdt. “Werkt het? Is het duurzaam? Kan het weer en wind doorstaan? Veiligheid is belangrijk, maar er is ook ruimte dat er eens iets mis kan gaan.”

Vrijdag 15 december 2022 werd de brug officieel in gebruik genomen door het aanbrengen van een eerste stuk biobased materiaal. In juni 2022 is de brug geplaatst door studenten van ROC Friese Poort. In 2019 kwamen studenten van ROC Friese Poort en leerlingen van het Stellingwerfcollege al met de eerste ideeën voor een duurzame wateroversteekplaats.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.