Open Dag ROC Friese Poort biedt toekomstige studenten blik in de toekomst

‘Er ontstaat steeds meer overlap tussen verschillende disciplines’, vertelt Jaap Raap, docent ICT bij ROC Friese Poort. ‘De opleiding Technicus Smart Energy is één van onze antwoorden op deze ontwikkeling.’ Op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari 2020 vonden de Open Dagen plaats bij ROC Friese Poort. Onder meer aan de Anne Wadmanwei lieten belangstellenden zich inlichten over de mogelijkheden om onderwijs te volgen. Aan de Anne Wadmanwei zijn onder meer de opleidingen Techniek, Bouw en IT en Media te vinden. Ook Centrum Duurzaam is hier deels gehuisvest.

Bekijk een foto-impressie van de Open Dag op vrijdag 24 januari 2020

Technicus Smart Energy
‘Installateurs zetten in huizen steeds vaker apparatuur neer die afhankelijk is van een WIFI-verbinding’, vervolgt Raap. ‘Dan is het wel handig als ze kennis van zulke zaken hebben. Er zijn plannen om de verschillende disciplines dichter bij elkaar te brengen. Deze bevinden zich echter nog in de opstartfase.’ De opleiding Technicus Smart Energy is een van de manieren om met de nieuwe ontwikkelingen om te gaan. ‘Studenten die kiezen voor deze opleiding volgen een brede opleiding met installatietechniek, ICT en duurzame technieken’, legt docent Pieter Hoekstra uit. ‘Smart Energy gaat over het ontwerpen van duurzame energiesystemen zoals gasloos bouwen, warmtepompen, biomassa en all electric als alternatieven voor de verwarming van gebouwen. Ook gaan studenten met behulp van ICT-toepassingen het energieverbruik van gebouwen monitoren en analyseren.’

Duurzaam Doen Huis
Eén van de speerpunten van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort betreft het Duurzaam Doen Huis. Dit is een levensechte leeromgeving voor studenten en werknemers van bedrijven. Zij werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken ze in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen.

Levensecht projectonderwijs
Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort zet zich bovendien in voor levensecht onderwijs. ‘Met dit type onderwijs willen we technisch vakmanschap verbinden aan actuele duurzaamheidsontwikkelingen in de installatietechniek ’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. ‘Vanuit elk duurzaam thema maken we levensecht onderwijs bestaande uit excursies, Duurzaam Doen Lezingen, Challenges, praktijkdagen en gastlessen’.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.