Onderwijsvernieuwing in het Duurzaam Doen Huis

In het kader van de opening organiseerde Centrum Duurzaam dinsdag 10 maart 2015 een Duurzaam Doen Lezing over onderwijsvernieuwing. Op een informele wijze spraken ongeveer 25 bedrijven over onderwijsvernieuwing in het Duurzaam Doen Huis. Ook konden de bedrijven rondlopen in het Duurzaam Doen Huis en in de innovatiewerkplaats. Het bijzondere van het Duurzaam Doen Huis is volgens Luuk Dijkhuis van Technea dat alle duurzame opstellingen in samenwerking met het bedrijfsleven zijn gerealiseerd.

Klik hier voor een fotoimpressie

Onderwijsvernieuwing
Onderwijsvernieuwing is het betrekken van het bedrijfsleven bij het onderwijsprogramma. Zo simpel is het, zo stelt Trijntje Teerhuis van Tryn 3D Printing. Gastlessen, workshops en excursies zijn praktische toevoegingen aan de theorie- en praktijklessen op school. Bedrijven willen wel tijd en energie steken om toekomstige medewerkers op te leiden. Door Centrum Duurzaam is er inmiddels een nieuwe opleiding gestart namelijk servicemonteur duurzame installatietechniek. Het unieke van deze nieuwe opleiding is volgens Willem van Dijk, opleidingsmanager techniek ROC Friese Poort, dat samen met bedrijven de inhoud van het onderwijsprogramma is opgesteld in de vorm van een klankgroep. Deze groep komt elke maand bijeen om de voortgang te bespreken en eventueel inhoudelijk bij te sturen.

Duurzaam Doen Huis
In het Duurzaam Doen Huis staan praktijkopstellingen op het gebied van verwarming, afgiftesystemen, ventilatie, domotica, duurzame energieopwekking en verlichting. Deze duurzame en innovatieve praktijkopstellingen zijn gerealiseerd in samenwerking met fabrikanten uit Friesland en daarbuiten. Voor studenten is werken in het Duurzaam Doen Huis de laatste stap voor de praktijk. De manier van leren is monitorend, meten en weten, maar ook storingsgericht werken. Ook is het Duurzaam Doen Huis voor het bij- en nascholen van werknemers van bedrijven. In de praktijk blijkt dat de gemiddelde werknemer in Nederland in zijn of haar loopbaan slechts 0,6 jaar doet aan bij- en nascholing. In Scandinavië ligt dit veel hoger, namelijk 2,4 jaar. Bij ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen kunnen bedrijven terecht voor bij- en nascholing.

Innovatiewerkplaats
Jongeren werken samen met bedrijven in de innovatiewerkplaats aan levensechte praktijkopdrachten. Voorbeelden van praktijkopdrachten zijn de Frisian Eco Car, de solar boot, de magazijnrobot en de ECO kubus. Zowel docenten als bedrijven begeleiden de jongeren volgens een projectmatige werkwijze. Volgens Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, vergeten jongeren nooit weer dat ze gewerkt hebben aan levensechte projecten.

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Tevens wil Centrum Duurzaam met goede en objectieve voorlichting de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Kennis, ervaring en vakmanschap voor een duurzame wereld.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.