Onderhoudsmedewerkers OPO Furore in Duurzaam Doen Huis

‘Wij willen op onze personeelsdag graag een technische workshop organiseren voor onze onderhoudsmedewerkers’, vertelt Annette Pool van OPO Furore. ‘Zij onderhouden namelijk de gebouwen van 23 scholen in de gemeente Smallingerland en Tytsjerksteradiel’. Maandag 30 oktober 2017 volgden 5 conciërges van OPO Furore een technische workshop in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort in Leeuwarden.

Klik door voor een foto impressie van de technische workshop voor OPO Furore

Veilig werken met elektriciteit
‘Wij willen graag meer weten over elektra en installaties’, zo geven de onderhoudsmedewerkers van OPO Furore aan,  ‘en dan met name over veilig werken’. Elektriciteit is elke dag een potentieel en onzichtbaar gevaar in de werkzaamheden van technische beroepen. ‘Jullie werken elke dag met 220V’, benadrukt Anthony Brak van Installatiewerk Noord. ‘En gevaarlijke situaties door kortsluiting ontstaan vaak door overbelasting van elektrische verbindingen’. Naast de risico’s van elektriciteit kwamen de do’s en don’ts van aansluittechnieken en de veiligheidsregels van de meterkast aan de orde in deze technische en praktische workshop.

Duurzaam Doen Huis
‘Wij onderhouden niet alleen oude gebouwen met traditionele installaties, maar ook nieuwe gebouwen met nieuwe duurzame technieken’, leggen de onderhoudsmedewerkers van OPO Furore uit. “We willen graag meer weten over die nieuwe duurzame technieken’. Het Duurzaam Doen huis is een technische praktijkomgeving waar studenten en bedrijven altijd werken met de nieuwste technische opstellingen van 22 fabrikanten uit Nederland op het gebied van installatietechniek, elektrotechniek en domotica. ‘We leren onze studenten welke stappen nodig zijn om in de woningbouw en kleine utiliteit te komen tot energieneutraal, klimaatneutraal of CO2-neutraal’, licht Roeland Westra van Centrum Duurzaam toe. Verduurzaming bestaat uit een aantal stappen. De eerste stap is het energiezuinig maken van installaties. De tweede stap is het opwekken van energie door zon, wind, aardwarmte en biomassa. En stap drie is het opslaan van deze energie. Met als resultaat energiebesparing en het reduceren van CO2-uitstoot.

BENG
‘Hiermee volgen we de BENG-maatregel van de overheid die per 1 januari 2019 eisen stelt aan de energieprestatie van nieuwe overheidsgebouwen: bijna energieneutraal gebouwd. Het beleid voor zeer energiezuinige bestaande gebouwen is nog in ontwikkeling’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.