NOM ready levensecht leerproject voor bouwstudenten

‘Wij zoeken samen met het bedrijfsleven naar onderwijsvormen voor een optimale aansluiting van theorie op de praktijk’, zegt Christiaan Stavorinus van ROC Friese Poort. Het nieuwe hybride leerproject Nul Op de Meter binnen de opleiding Bouwkunde is hier een goed voorbeeld van. ‘Studenten toetsen in het NOM ready project de theorie direct in de praktijk’, vult Hans Jorritsma van Jorritsma Bouw aan.  Studenten leren hierbij niet alleen in school óf in de praktijk, het is juist de mix van beide die zorgt voor een gedegen leerwerkervaring.

Klik door en beleef zelf de kick-off van het NOM ready leerproject voor bouwstudenten

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven
Vrijdag 17 november 2017 vond de kick-off plaats van de samenwerking tussen ROC Friese Poort, opleidingen Bouwkunde en Centrum Duurzaam en Woningbouwcorporatie Elkien, aannemer Jorritsma Bouw, onderhoudsbedrijf Talen en BouwTalent Friesland. Achttien studenten gaan aan de slag in het  project Nul Op de Meter (NOM ready). Hans Jorritsma, directeur Jorritsma Bouw, Dries Koster, vestigingsdirecteur Leeuwarden/Dokkum en Christiaan de Ruiter, student Bouwkunde bekrachtigden de samenwerking met een handtekening.

Innoverend leren
Bij dit project werken de studenten aan een levensechte opdracht. ‘In een periode van 10 weken gebruiken we een sociale huurwoning in Leeuwarden als leerobject’, vertelt Christiaan Stavorinus. De studenten leren op school en voeren de opdrachten in het werkveld uit. Ook verzorgen de betrokken bedrijven gastlessen in de klas. Op deze manier wordt een brug geslagen tussen de theorie op school en de praktijk in het bedrijfsleven.

Toegevoegde waarde
De tweedejaars studenten Bouw doen hiermee al vroeg in hun opleiding praktijkervaring op. In dit geval bij een innoverend project, waarbij ze werken aan nieuwe thema’s als circulair bouwen, cradle to cradle en het Nul Op de Meter principe. Opleidingsmanager Bouw Jan Stavast: “Deze hybride vorm van leren, waarbij student en bedrijfsleven optrekken met elkaar is de toekomst. Het is fantastisch dat dit project nu los gaat. ROC Friese Poort leidt op voor de toekomst. Hoe mooi zou het zijn als deze studenten na hun opleiding een werkplek kunnen vinden bij deze bedrijven. Zodat ook hun personeelsbestand gevuld blijft.”

Nul Op de Meter
Woningbouwcorporatie Elkien laat huurwoningen in regio Noord-Friesland renoveren volgens het Nul Op de Meter principe. Dit levert huizen op die evenveel (of meer) energie opwekken als nodig is voor het huis en het huishouden. Dat kan door een upgrade van de woning met onder meer gevelaanpak, slimme installaties en eigen energieopwekking.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.