Nieuwe solarboot solarteam Skipper tweede in Leeuwarden

Derde, derde en tweede. Dat zijn de uitslagen van team Skipper Solar Team ROC Friese Poort uit Leeuwarden in de solar races in Purmerend, Groningen en Leeuwarden. ‘In het totaalklassement staan we op plaats 3’, zegt een trotse Djurre Visser, 3e jaars student Monteur Mechatronica van ROC Friese Poort. We gaan dan ook vol vertrouwen naar Monaco waar we voor een podiumplek gaan, vult Dirk Jelmer Bijlsma, 3e jaars student middenkader engineering van ROC Friese Poort aan. Zaterdag 7 juli 2018 behaalde solarteam Skipper een tweede plaats tijdens de vier dagen durende solar race Groningen-Leeuwarden en Leeuwarden. In het totaalklassement staan de teams nu op: Skipper op 3, Sinnefûgel op 5 en Sinnergy op 11.

Levensecht onderwijs
‘De solar boot is een van de levensechte projecten die studenten bij ROC Friese Poort uitvoeren, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘We noemen dat levensecht onderwijs’. Zelfs buiten de gewone lessen werken de studenten samen met de docenten aan het met het klaarmaken van de zonneboten van Drachten, Sneek en Leeuwarden. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Internationalisering
‘We stimuleren onze studenten om stages of een deel van de opleiding maar ook projecten in het buitenland te doen’, legt Gerk Postema , techniekdocent van ROC Friese Poort, uit. Een internationale ervaring draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, de taalontwikkeling en het staat goed op je CV. ‘De solar race in Monaco is een leer- en levenservaring die onze studenten nooit meer vergeten’.

Elfwegentocht
‘Deze solarrace is onderdeel van dag 7 van de Elfwegentocht’, vertelt Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. ‘Met de solar boten leren de studenten al op school dat varen op zonne-energie gewoon kan ’. Met de Elfwegentocht wil Friesland laten zien dat het mogelijk is om twee weken lang fossielvrij voort te bewegen op de fiets, de step, met groen gas of elektrische auto’s, in de biogas bus, met de elektrische trein of met de elektrische boot. Thuis werken is natuurlijk ook een mogelijkheid. Fryslân blinkt nu al uit in fossielvrije voertuigen. In Fryslân varen en rijden al meer dan 1000 elektrische boten, 1500 auto’s op groen gas, meer dan 1000 elektrische auto’s en 30 bussen op groen gas. ‘Met de Elfwegentocht willen we de inwoners van Friesland en Nederland de voordelen van duurzaam vervoer laten zien zodat ze zelf de stap naar duurzaam vervoer ook sneller maken’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.