Nieuw Solar Team Skipper Leeuwarden klaar voor Eneco Zonnebootrace NK

‘De solarboot is een levensecht project’, legt Roeland Westra van Centrum Duurzaam uit. ‘Zes
2- jaars studenten Middenkader Engineering werken elke week aan het optimaliseren van de solarboot’, vult Gerk Postema, docent van ROC Friese Poort aan. Dit team is nieuw en ze zijn klaar voor de Eneco Zonnebootrace NK op zaterdag 27 mei 2017 in Akkrum. Ook de locaties Sneek en Drachten van ROC Friese Poort hebben een solarboot.

Zo hoog mogelijk resultaat
‘In verband met de nieuwe motor hebben wij de aandrijfkoppeling aangepast’, vertelt Dirk Jelmer Bijlsma, projectleider van Solar Team Skipper Leeuwarden. ‘Tevens hebben we diverse technische aanpassingen gedaan met als doel om weerstand door water en wind te verminderen’. Met deze voorbereidingen is Solar Team Skipper klaar voor de Eneco Zonnebootrace NK op 27 mei 2017 in Akkrum. Voor 2018 is naast de NK Akkrum het doel om de Dutch Solar Challenge te varen. ‘We gaan voor een zo hoog mogelijk resultaat in al onze races’.

Eneco Zonnebootrace NK
Jaarlijks strijden diverse elektrische boten om de felbegeerde titel van het Eneco Zonnebootrace NK. Diverse teams in 5 verschillende klassen nemen deel. Met de Young Solar Challenge is het NK compleet. De Young Solar Challenge is voortgekomen uit de ’grote’ race en laat middelbare scholieren kennismaken met de techniek van zonneboot racen, met een eigen zelfbouwpakket, de V5 klasse.

Reuzedei Akkrum
De Eneco Zonnebootrace NK is een onderdeel van de Reuzedei. Deze dag is in 2010 bedacht door een kleine groep ondernemers In Akkrum. Hun idee was om een themadag rondom duurzaamheid te organiseren. Anno 2017 is de Reuzedei uitgegroeid tot een evenement dat zo’n 10.000 bezoekers trekt. Op deze dag komen vele duurzame thema’s aan bod: energie, groen rijden, elektrisch varen, eerlijk voedsel, hergebruik en bewust leven.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.