NHL studenten bezoeken het Duurzaam Doen Huis

Hoe bereiden we studenten voor op toekomstige ontwikkelingen in hun vakgebied? ‘Daarom bezoeken we met onze studenten krachtige leeromgevingen waar studenten en bedrijven elkaar ontmoeten’, zegt Aldert van der Werk van de NHL. Vrijdag 3 november 2017 bezochten ongeveer 40 PDG studenten van de NHL het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Mooi om de passie voor techniek bij zowel de student als docent te mogen zien’, zo reageert een van de studenten na afloop.

Domotica
Voor woningen en kantoren neemt de vraag naar comfort en een gezond leefklimaat toe. ‘Bovendien willen we energie efficiënter gebruiken en energie zelf opwekken’, zegt Mark Vos. Dit betekent het inzetten van een mix van duurzame technieken om woningen en kantoren energiezuinig te maken. Met domotica oftewel toepassingen op het gebied van huisautomatisering is het mogelijk om energie en zelf opgewekte energie slim te gebruiken. ‘In het Duurzaam Doen Huis trainen we met onze domotica opstellingen zowel beginners als gevorderden. Niet alleen studenten maar ook medewerkers van bedrijven’.

Duurzaam Doen Huis
‘In het Duurzaam Doen Huis staan de nieuwste duurzame technieken’, zo stelt Mark Vos. Het Duurzaam Doen Huis is een technische praktijkomgeving waar studenten en bedrijven altijd werken met de nieuwste technische opstellingen van 22 fabrikanten uit Nederland. Niet alleen op het gebied van domotica, maar ook op het gebied van installatietechniek en elektrotechniek. ‘We leren onze studenten welke stappen nodig zijn om in de woningbouw en kleine utiliteit te komen tot energieneutraal, klimaatneutraal of CO2-neutraal’, licht Mark Vos toe. Verduurzaming bestaat uit een aantal stappen. De eerste stap is het energiezuinig maken van installaties. De tweede stap is het opwekken van energie door zon, wind, aardwarmte en biomassa. En stap drie is het opslaan van deze energie. Met als resultaat energiebesparing en het reduceren van CO2-uitstoot.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.