Nederlandse en Duitse studenten ontdekken Ameland door Waddenagenda

‘We willen dat onze studenten marketing, communicatie en evenementen zelf ontdekken waarom de wadden zo uniek zijn’, vertelt Jeroen Huisman van ROC Friese Poort Sneek. ‘En dat ze dat doen met Duitse studenten uit het Duitse Wittmund’,vult Karin Raadsveld, docent ROC Friese Poort Sneek aan. Van 16 tot en met 18 oktober 2017 volgden 15 Nederlandse en 18 Duitse studentenstudenten een 3-daags programma op Ameland in het kader van de Waddenagenda. De start van dit leerprogramma was bij Centrum Duurzaam met een presentatie van Bouwe de Boer over een fossielvrij Friesland.

Klik door en beleef zelf dit 3-daagse leerprogramma Waddenagenda

Fossielvrij Friesland: Elfwegentocht
In Friesland werken we als Freonen samen aan een fossielvrij Friesland’, vertelt Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Een van de projecten is de Elfwegentocht. ‘Dit is een absurd idee van de jongeren in Friesland. We merken dat juist een absurd idee veel mensen in beweging brengt’. De Elfwegentocht daagt Friesland in 2018 uit om twee weken lang te reizen op niet-fossiele brandstoffen. ‘We gaan ons twee weken lang voortbewegen op de fiets, de step, met groen gas of elektrische auto’s, in de biogas bus, met de elektrische trein of met de elektrische boot. Thuis werken is natuurlijk ook een mogelijkheid’. In Fryslân varen en rijden al meer dan 1000 elektrische boten, 1500 auto’s op groen gas, meer dan 1000 elektrische auto’s en 30 bussen op groen gas. ‘Met de Elfwegentocht willen we de inwoners van Friesland en Nederland laten zien dat een ogenschijnlijk absurd idee haalbaar en uitvoerbaar is. Zo versnellen we de stap om zelf sneller gebruik te maken van duurzaam vervoer in Friesland’.

Klik door voor de presentatie van Bouwe de Boer over FossielFrij Fryslan

Impressie Ameland
‘Maak een impressie van Ameland, dat is jullie opdracht, zo legt Jeroen Huisman uit. ‘Ontdek wat Ameland uniek maakt en gebruik daarbij van vlogs, foto’s en video’s’ . Om hier invullen aan te geven bezochten de studenten verschillende bedrijven op Ameland zoals VVV Ameland, Ondernemersplatform Ameland, Camping Roosdunen, Resort Klein Vaarwater, Staatsbosbeheer, Zonnepark Ameland, Waddenzee Werelderfgoed, Adventure Ameland en de Van Heeckeren Groep. De eerste ontdekkingen van de studenten zijn landschap, natuur, meerdere eilanden, niet alleen Nederland, maar ook Duitsland en Denemarken. ‘Dat ontdek je pas als je er zelf bent geweest’, zo reageert een van de studenten.

Waddenagenda
Doel van het project “Wadden-Agenda” is om grensoverschrijdend vorm en uitvoering te geven aan een nieuwe en duurzame vorm van toerisme met als doel het behoud en de bescherming van het ecosysteem van de Waddenzee (Werelderfgoed).

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.