Monteurs en werkvoorbereiders volgen gastles over afgiftesystemen in Duurzaam Doen Huis

Op maandag 25 maart 2019 verzorgde Erik Olden van IMI Hydronic Engineering bij ROC Friese Poort de tweede gastles in het keuzedeel warmtepompen. Onder toeziend oog van 45 monteurs en werkvoorbereiders service, onderhoud en installatietechniek richtte hij zich in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam op afgiftesystemen.

Bekijk hier een foto-impressie van de bijeenkomst

HVAC-systemen
‘Wereldwijd vindt 40 procent van het energiegebruik plaats in gebouwen’, trapt Olden, Key Account Manager Regio Noord-Oost, af. ‘De helft hiervan komt ten laste van HVAC-systemen, die verwarmen, ventileren en koelen. IMI maakt producten waarmee men uitstekende HVAC-oplossingen kan realiseren. Denk dan aan onze IMI Pneumatex- , Ta- en Heimeier-lijnen. Wij kijken bij de inzet van deze materialen naar energiebesparing en comfortbehoud.’

Inregelen
De gastspreker wees alle aanwezigen op het belang van juiste inregeling van radiatoren. Wanneer dit niet goed is afgestemd – en de ene radiator meer warm water ontvangt dan de andere – gaat het ten koste van zuinig energieverbruik en comfort. Ook vertelde hij welke producten hierbij van pas komen, zoals statische en dynamische radiatorafsluiters en vloerverwarmingsverdelers.

App
Bij het inregelen van afgiftesystemen kan de HyTools-app van IMI goed van pas komen, aldus Olden. ‘De applicatie, te downloaden via Google Play Store en Apple App Store, biedt een hydronische calculatiemogelijkheid’, zegt hij. ‘Monteurs kunnen hiermee eenvoudig de waterzijdige kant van HVAC-systemen berekenen. Het gaat dan onder meer om de schatting van het radiatorvermogen, de Zeparo Dp-berekening en de bepaling van de afsluiterdiameter.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Ook vinden er geregeld gastlessen plaats over actuele duurzame onderwerpen, zoals ditmaal warmtepompsystemen. Met het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam vervult ROC Friese Poort meerdere beloftes: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Bekijk de presentatie van Erik Olden:

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.