Mechatronica studenten ROC Friese Poort Leeuwarden zetten eerste 3D stappen

‘Het is de bedoeling dat onze studenten kennis maken met 3D print fabricage en ontwerp. Zo motiveert Siebren Brouwer, docent mechatonica , de keuze voor een 3D printworkshop.’ Zo kunnen ze met deze nieuwe technieken de eerste creatieve stappen zetten in hun eigen vakgebied’. Donderdag 17 november 2016 liet het 3D printlab van Centrum Duurzaam een 20-tal 4e-jaars mechatronica studenten van ROC Friese Poort Leeuwarden een eerste praktische blik in de wereld van 3D zien.

Vakondersteunend
Het 3D printproces bestaat voornamelijk uit het zichtbaar maken van een eigen ontwerp zodat het tastbaar is. ‘Het gaat dan om printopdrachten die ondersteunend zijn aan het ontwerpproces van het vakgebied mechatronica’, legt Thorwald van der Tooren, interne deskundige 3D printlab van Centrum Duurzaam, uit. ‘Bij 3D printen heb je te maken met digitale tekenprogramma’s, printmateriaal zoals PLA en ABS en natuurlijk de 3D printer zelf’.

3D printbewijs
‘Deze 3D printworkshop is de eerste stap naar een 3D printbewijs’. Alleen met de juiste 3D printvaardigheden is het voor studenten mogelijk om met de 3D printers in het 3D printlab van Centrum Duurzaam te werken. ‘Onze studenten kunnen dan meer uit de 3D printers halen. Zo kunnen ze storingen voorkomen en zelfs oplossen als ze zich voordoen’. Ook andere praktische zaken zoals printertijden, hoeveelheid PLA nodig voor een afdruk en de verschillende resoluties maken deel uit van het 3D printbewijs.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.