Lezing duurzaam en gastvrij leiderschap in de horeca

Duurzaam werken en of ondernemen begint bij jezelf. ‘Jij bent hierin de belangrijkste schakel’, zegt Geesje Duursma van de Pleats in Burgum. Duurzaamheid is van elk vakgebied en van iedere persoon. ‘Jij kunt het verschil maken en beginnen met duurzaamheid’. Dinsdag 18 september 2017 verzorgde Geesje Duursma van De Pleats uit Burgum een gastles voor studenten op ROC Friese Poort in Sneek. Voor zowel leermeesters, koks, bedienend personeel en managers / ondernemers.


Klik door voor de presentatie van De Pleats over duurzaam en gastvrij leiderschap

Duurzame gastvrijheid
Duurzaamheid is ervoor zorgen dat wij nu goed leven zonder dat dit ten koste gaat van toekomstige generaties. Het principe van ons bedrijf is dan ook dat wij onze gasten en medewerkers behandelen zoals we zelf behandeld willen worden’, vertelt Geesje Duursma. ‘Onze visie is dat we altijd gastvrij en bewust betrokken zijn bij onze gasten en medewerkers. We zetten daarvoor 7P’s in: productie, personeel, professionalisering, profit, people, praktijk en plezier. Zo verrassen we gasten door ze een foodiebag mee te geven en komen onze medewerkers erachter dat duurzaam ondernemen leuk is’.

Duurzame hotelkamer
Duurzaamheid is meer dan het aanschaffen van LED verlichting en het isoleren van het pand. Zo kun je een hotelkamer verduurzamen met Fairtrade producten. ‘Denk eens aan het dekbed, linnen, kussens, badmat, handdoek, badjas, wijn’, zo tipt Geesje Duursma de horecastudenten. Fairtrade is eerlijke handel met niet EU landen voor een eerlijke prijs. Er is geen sprake van kinder- of dwangarbeid.

Circulair klantgedrag
De circulaire economie is een antwoord op de lineaire economie. ‘We zijn op weg naar een economie waarin de producten van vandaag de basis zijn voor de grondstoffen van morgen’, legt Geesje Duursma van De Pleats uit Burgum uit. ‘Dit betekent ook iets voor hoe wij onze gasten benaderen. Duurzame gastvrijheid gaat dan om het betrekken, informeren, inspireren van gasten. Alleen dan komen gasten (weer) bij ons eten’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.