Leeuwarder solarboat ROC Friese Poort aanwezig op Admiraliteitsdagen Dokkum

‘Ook het onderwijs innoveert’, vertelt Gerk Postema, docent bij ROC Friese Poort. ‘Onze zonneboten zijn daar een goed voorbeeld van.’ Op zaterdag 7 september 2019 waren Postema, enkele collega’s en studenten Technicus Engineering Jarno, Michel en Sjoerd van ROC Friese Poort aanwezig tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Daar toonden zij de solarboat van het Leeuwarder studententeam aan het publiek.

Admiraliteitsdagen
‘De Admiraliteitsdagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement in Dokkum’, vervolgt Postema zijn verhaal. ‘Dit evenement staat te boek als hét maritieme festival van het noorden. Naast muziek kun je genieten van eten, straattheater en spectaculaire demonstraties. Onze studenten waren aanwezig om bezoekers de Leeuwarder solarboat te laten zien. Ook legden zij uit hoe het duurzame vaartuig werkt’. De jongeren hadden een mooie plek gekregen om hun verhaal te vertellen. ‘We stonden op een terrein waar onder meer ook de brandweer, politie en het Rode Kruis hun materieel toonden’, vervolgt de docent. ‘Als Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort konden wij daar niet ontbreken. Alle deelnemers lieten het publiek zien wat er mogelijk is op het gebied van energiezuinigheid en voortstuwing op zonnekracht.’

Solarboat
De studenten van ROC Friese Poort waren van 10.00 tot en met 18.00 uur aanwezig om bezoekers te informeren. ‘We vertelden onder andere dat je bij een solarboat twee energiebronnen hebt: de met zonnekracht gevulde accu én de zon zelf tijdens de race’, aldus Jarno, Michel en Sjoerd. ‘Wanneer je een wedstrijd vaart, probeer je al deze energie optimaal te gebruiken.’ Docent Postema denkt dat deelname aan de Admiraliteitsdagen nieuwe studenten richting ROC Friese Poort kan trekken. ‘Je probeert jongeren in de leeftijdsgroep van 12 tot 16 jaar warm te maken voor ons onderwijs. Dat lukte heel aardig. Ook volwassenen merken door onze aanwezigheid dat de onderwijswereld volop meedoet in moderne technieken. Het onderwijs innoveert ook!’, besluit Postema.

Levensecht onderwijs
Het bouwen van een zonneboot is een voorbeeld van levensecht onderwijs. Binnen dit leertraject van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort doen studenten ervaringen op die buiten de theoretische kaders plaatsvinden. Naast het bouwen van een duurzaam vaartuig nemen de studenten ook deel aan de NK Zonnebootrace. Hierdoor leren zij samenwerken, initiatief te nemen en verschijnen zij goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt, die tegenwoordig steeds meer op duurzame technieken is afgestemd.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.