Leerlingen Piter Jelles De Dyk op excursie bij Centrum Duurzaam

Wat is techniek? Wat zijn duurzame technieken? En is techniek iets voor mij? ‘Met dit bezoek aan Centrum Duurzaam willen we de leerlingen van het Piter Jelles helpen om antwoorden te vinden op deze vragen’, vertelt Bettina Weiss van het Friesland College. ‘We willen deze meiden enthousiast maken voor een baan in de techniek’. Dinsdag 4 april 2017 lieten 7 leerlingen van Piter Jelles mavo De Dyk zich inspireren en verrassen door een excursie bij Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.

Klik door voor een foto impressie van de excursie van Piter Jelles bij Centrum Duurzaam

Storing zoeken
‘Jullie gaan een technische storing oplossen in het Duurzaam Doen Huis’, zo daagt Durk Reitsma, docent van ROC Friese Poort, de leerlingen van Piter Jelles uit. ‘Reset het systeem door 12 vragen te beantwoorden en los de storing op’. De leerlingen van Piter Jelles ontdekten onder andere wat de functie is van een wtw installatie namelijk duurzaam ventileren. Andere duurzame technieken die naar voren kwamen zijn zonnepanelen, een windturbine, wandverwarming, domitica en priva (gebouwbeheersysteem). ‘Onze leerlingen vonden het leuk om door deze doe-opdracht nieuwe dingen te leren over techniek en duurzaamheid’, zegt Anja Hiemstra, docent van Piter Jelles, enthousiast.

Innovatiewerkplaats
‘In de innovatiewerkplaats werken onze studenten aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Momenteel werken studenten aan een CityStep, een led armatuur en een duurzaam vervoermiddel van composiet . Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus, de windmolen, de magazijnrobot en de Frisian Eco Car. ‘Deze projecten geven onze studenten meerwaarde voor de arbeidsmarkt’.

Warmtewiel
‘Ons gebouw maakt gebruik van een warmtewiel om te ventileren’, legt Richard de Vries, docent van ROC Friese Poort, uit. ‘We willen graag werken in een gezonde omgeving’. Een warmtewiel is een ronde schijf die uit lamellen bestaat. Deze lamellen nemen gemakkelijk koude en warmte op en staan ook gemakkelijk koude en warmte af. ‘Jullie zien dat de luchttoevoer (koud) en de luchtafvoer (warm) naast elkaar liggen’. Voor de ene helft bevindt het warmtewiel bevindt in het koude deel en met de andere helft in het warme deel. De lamellen nemen in het warme deel de warmte uit de afzuiglucht op en staan dit af aan de koude toevoerlucht. ‘Omdat het warmtewiel draait blijft dit proces zich herhalen’. Het rendement van een warmtewiel loopt op van 75% tot meer dan 85%.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.