Leerlingen Piter Jelles De Dyk in het Duurzaam Doen Huis

‘Graag laat ik onze leerlingen de wereld ontdekken’, zo beschrijft Marco Schram van Piter Jelles De Dyk in Leeuwarden zijn rol als docent. ‘Zo gaan onze leerlingen naar bedrijven om te zien welke beroepen er zijn’. Naast beroepen maken de leerlingen ook kennis met de verschillende vakgebieden. ‘Daarom zijn onze leerlingen vandaag in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort’. Dinsdag 27 juni 2017 waren de leerlingen van Piter Jelles te gast bij Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Ze maakten kennis met de bouw, techniek en ICT in de vorm van een rondleiding en ze gingen zelf aan de slag in het Duurzaam Doen Huis.

Klik door voor een foto impressie storing zoeken in het Duurzaam Doen Huis

Rondleiding praktijk
De leerlingen maakten een rondleiding door het gebouw aan de Anne Wadmanwei in Leeuwarden om de verschillende praktijkleersituaties met eigen ogen te zien. ‘De vakgebieden die je hier tegenkomt zijn techniek, bouw en ICT’, legt Emil Koster, bouwdocent van ROC Friese Poort uit. Bij het bouwen van bijvoorbeeld een huis of kantoorpand werken bouwers, installateurs en ICT’ers steeds meer met elkaar samen. ‘Naast de theorie in de leslokalen werken onze studenten vooral in de werkplaatsenwerken. Onze studenten zijn doeners en maken graag iets zoals een kozijn’. Ook werken de studenten samen en met het bedrijfsleven in projecten. Met deze rondleiding kregen de leerlingen een indruk van de mogelijkheden van techniek en bouw op mbo-niveau.

Storing zoeken
‘Elk beroep heeft te maken met duurzaamheid. Welke keuze je ook gaat maken’, stelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam. ‘Vandaag zijn jullie in het Duurzaam Doen Huis en jullie gaan een technische storing oplossen’, legt Richard de Vries van ROC Friese Poort uit.. ‘Reset het domotica systeem door 12 vragen te beantwoorden en los de storing op’. De leerlingen van Piter Jelles gingen op zoek naar de antwoorden op vragen zoals wat de functie is van een wtw installatie, namelijk duurzaam ventileren. Andere duurzame technieken die naar voren kwamen zijn zonnepanelen, een windturbine, wandverwarming, domitica en priva (gebouwbeheersysteem). Een praktische manier om leerlingen van het VMBO spelenderwijs kennis te laten maken met nieuwe duurzame technieken.

Circulair bouwen
‘Onze leerlingen zijn de toekomst en daarom hebben we 20 juni 2017 de nieuwbouw van de uniformberoepen van ROC Friese Poort in Leeuwarden bezocht’, vertelt Marco Schram. Met circulair bouwen wil ROC Friese Poort vooral grondstoffen gebruiken die herbruikbaar zijn. Een gebouw is in het circulaire denken meer dan een functionele ruimte met een sociale functie. Gebouwen zijn opslagplaatsen. Al het gebruikte materiaal is bruikbaar voor een toekomstig gebouw.

Duurzaam Doen Huis
‘Onze studenten werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de nieuwste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland’, zegt Richard de Vries docent installatietechniek van ROC Friese Poort. Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving. ‘Voor onze eigen studenten en ook voor medewerkers van bedrijven. En natuurlijk voor leerlingen van het VMBO om ze te enthousiasmeren voor de techniek’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.