Leerlingen De Gearing Ee ontdekken de wereld van 3D

‘We willen dat onze leerlingen leren door te beleven. Niet alleen met het hoofd, maar ook met handen en voeten. We noemen dat levend leren’, zegt Jan Jongsma, leerkracht van Christelijke basisschool Christelijke Basisschool De Gearing uit Ee, lachend.  ‘Vandaar een echte 3D printer op school’.  Het bedrijf Evenredig Dokkum uit Dokkum verzorgde in samenwerking met ICT studenten van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort op donderdag 26 mei 2016 een 3D printworkshop voor de groepen 5 en 7 van de Gearing uit Ee.

Klik door voor een foto impressie van de 3D printworkshop voor leerlingen De Gearing Ee.

Topondernemers
‘We willen onze leerlingen op nieuwe en verfrissende manieren laten werken aan aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde. Daarvoor gebruiken we de methode topondernemers’, legt juf Tetty Jousma uit.  ‘Deze methode maakt kinderen actief en ondernemend. We hebben net het thema multimedia afgerond en we wilden de kinderen van groep 5 en 7 graag een echte 3D printer laten zien. Multimedia is namelijk meer dan printers, computers en sociale media. Daarom hebben we contact gezocht met de initiatiefnemers van 3D printen in Dokkum’.

3D printen
‘Voorwerpen printen met een lengte, een breedte en een hoogte, dat is 3D printen’, zo begint Jolmer Tilstra van Evenredig uit Dokkum de 3D printworkshop.  Met een kaasschaaf snijdt hij vervolgens een aantal kaasplakken. ‘Op deze manier bouwt een 3D printer een voorwerp op in laagjes, net zoals de plakjes kaas een kaas maken’.  Voordat een 3D printer print, is een 3D tekening nodig. ‘Dit doe je met een 3D tekenprogramma op de computer’, vult  Jan Sietze Hoekstra, ICT student ROC Friese Poort,  aan.

Reacties leerlingen
Het 3D printverhaal en vooral het 3D printen zelf maakte veel los bij de leerlingen. Van nieuwsgierigheid konden ze niet op de stoelen blijven zitten. Ze wilden graag met eigen ogen zien hoe de 3D printer een kleine mini arend, het nationale symbool van Amerika en passend bij het nieuwe thema Amerika, printte. Ook waren er veel vragen. Kan een 3D printer een geweer printen, was de vraag van een van de jongens. De meisjes vroegen zich af of een 3D printer ook kleding en eten kan printen. Tenslotte vroeg een meisje of een 3D printer ook een 3D printer kan printen. Voor elke leerling was er na afloop van de 3D printworkshop een mini arend, een nationaal symbool van Amerika.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.