Leerlingen CSG Ulbe van Houten maken kennis met Centrum Duurzaam

‘Ontdek techniek en neem een kijkje in de wereld van duurzaamheid, dat is wat ik mijn leerlingen wil laten ervaren’ aldus Harry Hoefakker, docent en team Leerwerkplein Campus Middelsee van CSG Ulbe van Houten. Op dinsdagochtend 22 september 2015 was het zover: 37 2e jaars TL leerlingen bezochten ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam als startschot voor een duurzaam praktijkleertraject. Dit traject bestaat uit een duurzame lessenserie op de Middelsee Campus waarin de leerlingen op een praktische manier kennis maken met isolatie, monitoring van temperatuur en meten van luchtdichtheid.

Klik hier een foto impressie van deze duurzame kennismaking

Talenten: waar ben ik goed in?
Voor leerlingen is naar school gaan een ontdekkingsreis met veel vragen. Waar ben ik goed in? Wat wil ik later worden? Een aantal leerlingen wisten precies wat ze later gaan doen: in de zorg, hoefsmid, marinier en gamedeveloper. Sommigen hadden nog geen beroepskeuze gemaakt omdat ze het nog niet weten. Door kennis te maken met techniek en bouw weten ze nu dat ze bijvoorbeeld handig zijn in huis of dat ze zelfs hun eigen huis kunnen bouwen als ze kiezen voor techniek en bouw.

Rondleiding praktijk
De leerlingen maakten een rondleiding door het gebouw aan de Anne Wadmanwei in Leeuwarden om de verschillende praktijkleersituaties met eigen ogen te zien. Bij werktuigbouwkunde zagen ze machines voor metaal- en bankbewerken, maar ook verschillende lastechnieken waarbij veiligheid voorop staat. In de innovatiewerkplaats zaten ze in de Frisian Eco Car die door studenten is gebouwd. Andere studentenprojecten zijn de Skipper Solarboot, de Ecokubus en de magazijnrobot. Bij de bouwafdeling kregen de studenten een inkijkje over het belang van goed technisch 3D tekenen en het berekenen van de benodigde materialen en technische eisen van diverse bouwobjecten waaronder een schuin pannendak. Dit dak door leerlingen gebouwd vormt weer een onderdeel van de nascholingscursus: zonnepanelen op het dak. In het Duurzaam Doen Huis zagen de leerlingen o.a. de werking van een douche, een opengewerkte CV-ketel die niet alleen warmte verbruikt maar ook stroom opwekt. Met deze rondleiding kregen de leerlingen een indruk van de mogelijkheden van techniek en bouw op mbo-niveau.

 “Ik hou van Grien”
Hoogtepunt van deze ochtend was het spel ‘Ik hou van Grien’. Een spel met veel duurzame weetjes. De leerlingen speelden in twee teams: Team Zon en Team Wind. Dit onder leiding van studenten van O3, een leerbedrijf van MBO en HBO in Leeuwarden. In dit spel kregen de leerlingen op een speelse, competitieve manier veel informatie over duurzaamheid. Uiteindelijk ging Team Zon als winnend team met de eer naar huis.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.