Leden Energiecooperatie IJlst maken eigen verduurzamingsplan

Iedereen wil zijn huis verduurzamen, maar waar begin je? Met die vraag gingen leden van de Energiecoöperatie IJlst (ECIJ) op dinsdag 6 juni 2023 aan de slag. Onder professionele begeleiding van ROC Friese Poort docenten werden workshops gedaan in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort in Leeuwarden. En wat blijkt? Echt ieder huis is te verduurzamen als je het praktische stappenplan volgt.

Voorop lopen
Roeland Westra en Durk Reitsma van ROC Friese Poort in Leeuwarden ontwikkelden de workshop al 5 jaar geleden: “We merkten dat de stof die we aan onze technische studenten aanbieden, in een eenvoudigere vorm ook voor anderen heel nuttig is. En nu energie een hot topic is, ontvangen we voor deze workshop dan ook steeds meer bedrijven, energiecoöperaties en verenigingen. Onze praktijkruimte met 24 verduurzamingstechnieken maakt alles daarnaast heel tastbaar.”

Eigen verduurzamingsplan maken
Deelnemers van de Energiecoöperatie IJlst zijn ook enthousiast: “Je komt binnen als leek en kunt vier uur later een gesprek voeren over verschillende soorten warmtepompen en het nut van waterzijdig inregelen van je radiatoren. Dat had ik echt niet gedacht. Voldoende stof om een eigen plan mee te maken voor later en praktisch genoeg om morgen direct in actie te komen. Echt de moeite waard.”

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 24 fabrikanten uit Nederland.

Hoe verduurzaam ik mijn woning?
Ook ontdekken ze in de workshop “Hoe verduurzaam ik mijn woning? welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. ‘Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’, zo verwoord Roeland Westra het onderscheidend vermogen van het Duurzaam Doen Huis. Bovendien is sinds 2022 elke organisatie in Nederland bezig met het besparen met energie. Met deze workshop betrekken organisaties hun medewerkers spelenderwijs bij de energietransitie’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.