LED Challenge gastlessen over verlichting en systeemplafonds

Er zijn veel soorten systeemplafonds in kantooromgevingen en werkplekken. ‘Maar ze zijn niet flexibel’, zegt Trudie Timmerman van LED Factory uit Leeuwarden. Daarom ontwerpen ongeveer 80 eerstejaars studenten Middenkader Engineering uit Drachten een nieuw LED armatuur om in / aan / op / onder een systeemplafond te plaatsen. Rekening houdend met gemakkelijke vervanging, modulaire opbouw en minder installatie. Maar ook met koeling, lichtkleur, lichtoutput en design. Vrijdag 16 december 2016 gaven IDfrm en Plaveka Interieurs gastlessen om de studenten tips en trucs te geven vanuit de dagelijkse praktijk.

Klik door voor een foto impressie van de LED Challenge gastlessen verlichting en systeemplafonds

Duurzame verlichting
Natuurlijk licht oftewel daglicht is het mooiste licht.’ Licht is iets bijzonders’, vertelt Jan Adema van IdFrm. Licht is onzichtbaar, reflectie, kleur en emotie, techniek en vernieuwend. Nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld LED verlichting maken nog meer energiebesparingen mogelijk. Met drivertechnologie is verlichting in te regelen en te besturen. ‘Er is dan sprake van dynamisch licht. Verlichting is dan instelbaar. Denk aan aanwezigheid detectie, noodverlichting en daglichtregeling’. Met een laatste tip eindigt Jan Adema de gastles verlichting. ‘Bij verlichting komt warmte vrij. Gebruik voor de behuizing materiaal dat koelt zoals bijvoorbeeld aluminium’.

Systeemplafonds
Een systeemplafond is een verlaagd plafond. Het voordeel is de bereikbaarheid van de ruimte boven het systeemplafond. ‘Een lamp in een systeemplafond is een lek’, legt Dooitze Elsma van Plaveka Interieurs uit Sint Annaparochie. ‘Monteer lampen van onderuit’. Diverse typen plafondtegels zijn te verwerken in systeemplafonds. Enkele voorbeelden zijn akoestische tegels, brandvertragende tegels en reinigbare tegels. Andere mogelijkheden zijn om te variëren in de kleur en het patroon van de tegels.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.