Lassen in de praktijk bij Polder Staalproducties

‘We willen onze studenten vanmiddag lassen in de praktijk laten zien’, vertelt Jacob van Leeuwen van ROC Friese Poort. ‘Op school hebben ze al theoretische kennis opgedaan over robot- en cobotlassen via het lesmateriaal van LAC’, vult Herre van der Velde van ROC Friese Poort aan. Woensdag 22 maart 2023 gingen studenten constructie- en plaattechnoloog op praktijkbezoek bij Polder Staalproducties voor een workshop robot- en cobotlassen. Het bedrijf Polderstaal is lid van het Innovatiecluster Noordoostpolder.

Duurzaamheid
‘Lassen is onze core-business’, stelt Maarten Werler van Polder Staalproducties. ‘En dat is mensenwerk. Omdat er een tekort is aan technisch personeel zetten we steeds meer in op robot- en cobotlassen. Op deze manier kunnen we efficiënter produceren. Zo kunnen we in eigen land blijven produceren en raken we geen werk kwijt’.

Robotlassen
‘Een robot doet wat je hem vertelt’, legt Maarten Werler uit. ‘Als er iets fout gaat dan stuurt de robot niet zelf bij. Een verkeerde draad kan dan de oorzaak zijn van de fout’. Robotlassen is een volledig geautomatiseerd proces waarbij een robot de lastoorts aanstuurt. Door te kiezen voor robotlassen zijn hogere lassnelheden haalbaar. ‘Bovendien hebben we qua instellingen meer mogelijkheden. Daardoor kunnen we ook grote hoeveelheden maken van kleine producten’.

Cobotlassen
‘Een cobot is goedkoper dan een robot’, vertelt Maarten Werler. ‘Een cobot gebruik je als hulp. Je werkt ermee samen. Je geeft repeterend werk uit handen. Bovendien kan een cobot veel gemakkelijker bij moeilijke plekken. En moeilijke bochten zijn voor een cobot helemaal geen probleem. Een ander groot voordeel van een cobot is de flexibiliteit. Vooral als je vandaag niet precies weet wat je morgen gaat maken’.

Innovatiecluster Noordoostpolder
Negen bedrijven hebben de handen ineen geslagen om samen te leren en te innoveren. Ons doel is dat meer scholieren en studenten kiezen voor techniek omdat ze dat gaaf vinden. Wij willen dat onze huidige medewerkers zich continu ontwikkelen en blijven leren. Samen doen we kennis op rondom Smart Industry ontwikkelingen en we implementeren deze in onze bedrijven. We laten zien dat de Noordoostpolder een innovatieve regio is.

Levensecht onderwijs
Een praktijkbezoek bij een bedrijf is een voorbeeld van levensecht onderwijs in 6 stappen.“Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied zelf beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid en circulariteit, 2 belangrijke thema’s van onze tijd.”

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.