Klimaatmanifestatie Fryslan steunt Klimaattop Parijs

Op zaterdag 28 november 2015  organiseren negen samenwerkende partijen de Klimaatmanifestatie Fryslân in Leeuwarden. In Parijs vindt vanaf 30 november 2015 de VN-klimaattop CoP21 plaats. Wereldleiders komen samen om plannen te maken om klimaatverandering tegen te gaan. Overal ter wereld organiseren mensen zich voorafgaand aan deze klimaattop om een sterk signaal af te geven aan deze leiders: het is hoog tijd om tot bindende afspraken te komen. De Klimaatmanifestatie Fryslân vindt plaats op zaterdag 28 november 2015 om 13.30 uur op de Nieuwestad – Lange Pijp in Leeuwarden.

Klimaatmanifestatie Fryslan
In Leeuwarden doen we dat met een Klimaatmanifestatie. Ondersteun dit signaal en sluit je aan. Kom bijvoorbeeld met spandoeken, versierde fietsen en denk na over welke boodschap je aan de wereldleiders mee wilt geven. Deze boodschappen verzamelen we en zullen we aanbieden aan de Nederlandse delegatie. Zo steunen we als Friezen onze Nederlandse onderhandelaars bij de klimaattop in Parijs.

Waarom deze manifestatie
Wereldwijd zijn de gevolgen van klimaatverandering te merken. De polen smelten en de zeespiegel stijgt. In Californië is sprake van droogte, terwijl Bangladesh en de Filipijnen last hebben van extreem slecht weer. Ook in Friesland merken we de gevolgen van de klimaatverandering. Dijken moeten versterkt worden, stortregens en zware stormen komen vaker voor. De kans op een Elfstedentocht wordt kleiner.

Politici wereldwijd kunnen moeilijk tot stevige afspraken komen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Burgers doen zelf ook al veel: in Friesland zijn al verschillende initiatieven van inwoners, groene bedrijven en overheden. Er worden energiecoöperaties opgericht, projecten gestart om biodiversiteit te versterken, duurzame vervoersplannen gemaakt en groene banen gecreëerd. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd starten burgers initiatieven. Het is tijd dat overheden in actie komen en klimaatverandering een halt toe roepen door met goed en duurzaam beleid te komen.

Deelnemende organisaties
De Klimaatmanifestatie Fryslân wordt georganiseerd door: (PAL) GroenLinks, Friese Milieu Federatie, ChristenUnie, PvdA, kerken in Fryslân, Tûmba, Milieuplatform Leeuwarden, Avaaz, Fietsersbond en vele anderen. Deze manifestatie maakt deel uit van de People’s Climate March, waarbij wereldwijd honderdduizenden mensen de straat op gaan voor het klimaat.

 

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.