Kijkje in de duurzame praktijk van bedrijven

Hoe kijken bedrijven vanuit de bedrijfsvoering naar duurzaamheid? ‘Dat is de praktijkopdracht voor onze studenten’ , zegt Douwe Jan Pol van ROC Friese Poort. ‘We gaan met de klas bij bedrijven langs om hier antwoorden op te vinden’, vult Sem Westers, student Marketing en Communicatie van ROC Friese Poort, aan. Donderdag 26 januari 2023 namen studenten Marketing en Communicatie een kijkje in de duurzame praktijk van Brouwerij Dockum.

Bierbrouwerij Dockum en duurzaamheid
‘Wij zijn een evenementenlocatie gericht op de smaakbeleving van verschillende bieren zoals Kald Kletske’, zo trapt Tim Cuperus van Brouwerij Dockum de excursie af. ‘Wij brouwen ons bier met een brouwinstallatie op gas. Samen met de branchevereniging zijn we aan het kijken hoe we energie efficiënter kunnen brouwen. Denk aan elektrisch brouwen. Of brouwen met waterstof. Maar ook door het slimmer organiseren van de brouwcyclus’. Andere duurzame voorbeelden zijn: het hergebruiken van water, het hergebruiken van fusten, statiegeld op blikjes, bierbostel als restproduct naar zorgboerderijen in de regio als voeding voor de dieren. ‘Waar we ook nog iets aan kunnen doen is de restwarmte die vrijkomt bij het brouwen van bier. Graag gebruiken we deze restwarmte voor het verwarmen van ons proeflokaal’.

‘Daar sta je niet bij stil’

‘Ik had niet door dat ik als marketing en communicatie medewerker ook invloed kan uitoefenen op duurzaamheid binnen een bedrijf’, is de eerste reactie van een van de studenten na afloop van de excursie bij Bierbrouwerij Dockum. Zo is bijvoorbeeld een blikje duurzamer dan een flesje. ‘Dat betekent dat ik als marketeer invloed heb op de keuze van materialen en vormen’.

Levensecht onderwijs
Excursies, zoals deze bij Bierbrouwerij Dockum, zijn voorbeelden van levensecht onderwijs in 6 stappen. ‘Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen’, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid, een van de belangrijkste thema’s van onze tijd.’

Duurzame expeditie
Deze excursie is het resultaat van de duurzame expeditie van het team juridisch, secretarieel en commercieel op dinsdag 8 november 2022. ROC Friese Poort wil voorop lopen en in 2030 100% CO2-neutraal zijn. “Om deze ambitie te realiseren willen we samen met het bedrijfsleven de energietransitie en circulaire economie een plek geven binnen ons onderwijsprogramma”, vertelt Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Daarom organiseren we duurzame expedities voor docenten. Een duurzame expeditie spreekt tot de verbeelding en geeft inspiratie. Bovendien speelt het in op de actualiteit van het vak en opent het zo de ogen van een docent voor de nieuwste ontwikkelingen.”

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.