Een andere kijk op energieneutraal bouwen

Nederland verduurzaamt met energie neutrale woningen. ‘In 2017 zijn er in Nederland ruim 3 miljoen zonnepanelen geplaatst’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Er zijn nu ruim 12 miljoen zonnepanelen in Nederland die slechts 2,2% van de totale elektriciteitsproductie voor hun rekening nemen’. Wat betekent dit voor het realiseren van energie neutrale woningen? Voor deze vraag kwamen ongeveer 60 belangstellenden uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs op woensdag 31 januari 2018 naar de Duurzaam Doen Lezing van Centrum Duurzaam.

Klik door voor een foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing

Energie prestatie norm
Volgens de energie prestatie norm is de jaarlijkse energieproductie van zonnepanelen aftrekbaar van de jaarlijkse energiebehoefte van een woning. ‘Maar de zonnepanelen leveren slechts 10% energie gedurende het stookseizoen’, legt Chris Zijdeveld uit. Het stookseizoen is de periode van 1 oktober tot 1 mei. ‘En dat betekent dat een kolencentrale in deze periode energie bij moet leveren’.

Praktijkvoorbeeld
‘Voor energieneutraal kiezen we vaak een woningontwerp met een verwarmingsbehoefte van 6000 kWh per jaar’, stelt Chris Zijdeveld. De woning maakt gebruik van een warmtepomp die op basis van elektriciteit en omgevingswarmte te woning verwarmt. ‘Een efficiënte warmtepomp (COP 4) heeft dan 1500 kWh per jaar nodig om de woning te verwarmen. Omdat de zonnepanelen 10% energie opwekken in het stookseizoen moet een kolencentrale 1350 kWh per jaar leveren. Bij een rendement van 40% is dat 337 kg kolen per woning per jaar’.

Energiebeleid
‘De focus op zonnepanelen gaat ten koste van de manier van bouwen’, meent Chris Zijdeveld. ‘We kunnen gemakkelijk bouwen met een kwart van de energievraag met een hoger thermisch comfort zowel in de zomer als in de winter’. Met een extra efficiënte warmtepomp (COP 5) is voor een energiebehoefte van 1500 kWh nog maar 300 kWh per jaar nodig. Dat is minder dan 70 kg kolen per woning per jaar. ‘Laten we het energiebeleid in Nederland baseren op inzichten als deze en ons niet laten leiden door kreten als energieneutraal’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.