Kick-off nieuwe duurzame technieken in Duurzaam Doen Huis

“Ventilatie moet plaatsvinden met warmteterugwinning (WTW)”, vertelt Menko Kraeima, adviseur installatieconcepten Noord-Nederland bij Brink Climate Systems. “Dat zorgt altijd voor een gegarandeerde luchtkwaliteit en verse lucht op plaatsen waar dat nodig is.” Op vrijdagochtend 7 oktober 2022 spraken Kraeima en Lucek Wolthekker van MEFA energy systems in het Duurzaam Doen Huis over hun duurzame expertises. Zo informeerden zij 8 studenten Smart Energy en 5 vierdejaarsstudenten elektrotechniek niveau 4 – onder toeziend oog van docent Pieter Hoekstra – over thema’s als balansventilatie, luchtverwarming en aqua- en zonthermie. De gastles vond plaats in het kader van de Dag van de Duurzaamheid en vormde de kick-off van nieuw te installeren technieken in het Duurzaam Doen Huis.

Balansventilatie
Kraeima begon zijn verhaal met een korte uitleg van het begrip balansventilatie. “Hierbij ververs je continu de binnenlucht”, aldus de duurzame adviseur. “Wanneer je in een woning zit, vervuil je de lucht door te ademen, te koken en te douchen. Bij balansventilatie zuig je deze vieze lucht uit de badkamer, het toilet en de keuken en voer je nieuwe lucht aan in verblijfsruimtes. De hoeveelheid afgevoerde lucht is gelijk aan de binnenkomende hoeveelheid; er is daarom sprake van balans.” Vijfennegentig procent van de warmte blijft behouden bij deze werkwijze, benadrukt Kraeima. “De warmte van de opgewarmde binnenlucht wordt overgedragen op de koude buitenlucht. Dit bespaart energie.”

Luchtverwarming
Ook besprak Kraeima het onderwerp luchtverwarming, waarbij volgens de gastspreker twee kanaalsystemen nodig zijn: een toevoer- en afzuigkanaal. “Het WTW-systeem blaast lucht richting de luchtverwarmer, die het verder de woning in pompt. Vervolgens bewerkt het systeem de lucht na: voorkoeling in de zomer, voorverwarming in de winter. Een bron bij luchtverwarming kan bijvoorbeeld aquathermie zijn, waarmee je een warmtepomp voedt met energie.” Het voordeel van luchtverwarming is helder, vindt de expert van Brink Climate Systems. “Het gaat om een zeer compacte opbouw van je toestel en installatie. Dit biedt ventilatie, verwarming en koeling met één toevoerkanaal. Eveneens krijg je een betere luchtconditionering door droging en filtering van de lucht.”

Kraeima wil zijn verhaal ook in de praktijk brengen in het Duurzaam Doen Huis. Zo ambieert hij om een balansventilatie-unit op de bestaande luchtverwarmer en warmtepomp aan te sluiten. “Zo hebben de studenten meteen een nieuwe studiecase ter beschikking.”

Aquathermie
“Aquathermie betekent het onttrekken van warmte uit water”, neemt Wolthekker het spreekstokje over. “Daarbinnen bestaan drie varianten: thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), thermische energie uit afvalwater (TEA) en thermische energie uit drinkwater (TED). Aquathermie heeft een enorme potentie als warmtepompbron in Nederland. De totale warmtevraag in ons land betreft 350 petajoule. Naar schatting kan aquathermie aan 40 procent hiervan voldoen”, aldus Wolthekker, die de toepassing van de energiebron kort uitlegt. “Warmtewisselaars halen warmte uit het oppervlaktewater dat vervolgens richting de warmtepomp gaat, eventueel met een Warmte Koude Opslag ertussen. De warmtepomp zorgt dat de energie in het afgiftesysteem terecht komt en een woning of gebouw wordt verwarmd.”

Proefopstelling
Wolthekker wil dit principe in de praktijk brengen door een proefopstelling te plaatsen, naast de ROC Friese Poort-locatie aan de Anne Wadmanwei. “Dan leggen we een warmtewisselaar in de aangrenzende sloot”, legt hij uit. “We koppelen het systeem vervolgens aan de bestaande warmtepomp in het Duurzaam Doen Huis. Op dit moment is daar enkel nog een bodembron aan gekoppeld. Door hier ook een aquathermiebron aan toe te voegen, kun je een goede vergelijking maken tussen deze twee varianten”, aldus de spreker, die ook een tweetal zonthermische panelen bij de sloot wil leggen.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. “Onze studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 25 fabrikanten uit Nederland”, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Ook ontdekken studenten en bedrijven in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland.”

Levensecht onderwijs
“Duurzaamheid raakt ons allemaal en dus elk vakgebied”, stelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “We zijn dan ook aanjager van hybride, levensecht onderwijs in 6 stappen voor de opleidingen bouw, techniek en ICT. Dit realiseren we door excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. de studenten ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst.”

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.