Kennismaking studenten met decentraal waterrecyclingsysteem

Hydraloop stelt mensen en organisaties in staat om water en energie te besparen met slimme en betaalbare producten voor waterreiniging’, vertelt Emil Herder, Technical Support Expert bij Hydraloop. Het in Leeuwarden gevestigde bedrijf ontwikkelde een reinigingssysteem waarmee bad-, douche- en wasmachinewater in aanmerking komt voor hergebruik in huis, bedrijf en tuin. Twintig tweede- en derdejaarsstudenten Technicus Smart Engineering en BOL-studenten van ROC Friese Poort woonden op vrijdag 1 april 2022, onder begeleiding van docent Pieter Hoekstra, de gastles bij.

Hydraloop
‘Wij zien grijs water in een woning als tweede waterbron. Daar kunnen we iets mee’, vervolgt gastspreker Herder. ‘De Hydraloop reinigt en recyclet water van douches, baden, wasbakken, wasmachines en airconditioningsystemen. Veel waterbehandelingssystemen maken gebruik van chemische producten en gebruiken membranen of filters. Hydraloop doet het anders door middel van zes stappen: bezinking, flotatie, Dissolved Air Flotation, schuimopdeling, een aërobe bioreactor en desinfectie van het gereinigde water met UV-licht. Deze technologie is duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Een getrainde installateur kan een onderhoudsbeurt van de Hydraloop binnen een half uur uitvoeren.’

Recycleready
Het is belangrijk dat woningen recycleready worden opgeleverd, vindt de Technical Support Expert van Hydraloop. Het decentrale waterrecyclingsysteem – of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie – is namelijk afhankelijk van een correcte aanleg van leidingen. ‘De bouwsector speelt een belangrijke rol in de toekomst van recyclesystemen. Zoet water zal alleen maar schaarser worden. We moeten daarop reageren en dat kán ook. Mensen kunnen blijven genieten van douche en bad en tegelijkertijd water en energie besparen. Wij zetten ons ervoor in dat binnen 10 jaar elk nieuw te bouwen gebouw aan decentrale waterrecycling doet’, aldus Herder, die de voordelen van de Hydraloop benoemt. ‘Europeanen verbruiken gemiddeld 133 liter leidingwater per persoon per dag in huis. Bij gebruik van de Hydraloop daalt dit naar 74 liter. Hydraloop bespaart op die manier tot 45% aan drinkwater. Dat betekent dat je ook 45% minder afvalwater veroorzaakt – en dat heeft behoorlijke impact op je CO2-uitstoot.

De gastles viel in de smaak bij de studenten, zo vertelt Pieter Hoekstra. ‘De Hydraloop is een voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling binnen ons vakgebied. Het is bovendien een Leeuwarder een bedrijf, dat ook internationale prijzen heeft gewonnen. Deze levensechte gastles is een mooie aanvulling op ons lesmateriaal.’

Levensecht onderwijs
Gastlessen, zoals deze van Hydraloop over een decentraal waterrecylingsysteem, zijn voorbeelden van levensecht onderwijs in 6 stappen. ‘Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen’, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.. ‘Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid, een van de belangrijkste thema’s van onze tijd.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.