Jaarvergadering NIVO NOORD Noord bij Centrum Duurzaam

‘Elk jaar houden we onze jaarvergadering bij een relatie ’, vertelt Christiaan Pottjewijd van NIVO NOORD. ‘Bij ROC Friese Poort maken we elke dag schoon en met Centrum Duurzaam namen we deel aan het koploperproject om duurzamer te ondernemen. Duurzaamheid staat bij ons op de agenda’. Donderdag 16 februari 2017 kwamen ongeveer 40 medewerkers van NIVO NOORD naar de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam. Voor de jaarvergadering met als doel Samen Verder Vooruit.

Innovatiewerkplaats
‘In de innovatiewerkplaats werken onze studenten aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, zijn de openingswoorden van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Naast vakmanschap vragen deze projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap van de studenten’ ‘Een innovatieproject bestaat uit een Challenge, een definitief ontwerp (werkvoorbereiding) en het maken van een eindproduct in een periode van 2o weken. Momenteel werken we aan eenCityStep, een led armatuur en een duurzaam vervoermiddel van composiet . Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus, de windmolen, de magazijnrobot en de Frisian Eco Car.

Duurzaam Doen Huis
‘We gaan van EPC naar BENG’, legt Roeland Westra uit tijdens de rondleiding. ‘Van Energie Prestatie Coëfficiënt naar Bijna Energie Neutraal Gebouwd. Dit betekent dat woningen energiezuinig dienen te zijn door een mix van duurzame installaties. De uitdaging is om duurzame installaties energiezuinig te maken en zelf energie op te wekken door zon, wind, aardwarmte en biomassa. Met domotica toepassingen is het mogelijk om zelf opgewekte energie slim te gebruiken. ‘Onze studenten ontdekken in het Duurzaam Doen Huis welke duurzame technieken er zijn zoals bijvoorbeeld een douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Ze ontdekken welke keuzes er nodig zijn om een energiezuinige nieuwbouwwoning in 2020 te realiseren.

Onbezorgd ondernemen
‘Succesvolle ondernemen is eigenlijk onbezorgd ondernemen’, stelt Benno Rijpkema van Onbezorgd Ondernemen. Het is namelijk een kwestie van de juiste keuzes maken op het juiste moment. ‘Laat je inspireren door anderen en sta open voor verandering. Wek bij jezelf energie op om te veranderen en mee te gaan met de ontwikkelingen die op je af komen. Als mens en als bedrijf. Iedere verandering levert namelijk iets op. Dat is winst. Maar het kost ook iets. Dat is de prijs die je moet betalen. Als iets lukt dan wil iedereen ermee aan de slag. Als het niet lukt dan slurpt het energie en is het een kwestie van moeten’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.