Is energie opslag de oplossing voor Nul op de Meter?

Nul op de Meter is een manier om de energievoorziening te verduurzamen in de gebouwde omgeving. ‘Vaak denken mensen dan aan woningen waarbij het energieverbruik op jaarbasis gelijk is aan het opwekken van energie ’, zijn de inleidende woorden van Ronald Serné van de Nulwoning.nl. ‘Dat is een te eenvoudige energiebeeld. Het is namelijk een kwestie van een mix van energiezuinige installaties, energie opwekken (zon, wind, aardwarmte en biomassa) en energie opslag’. Op dinsdag 27 september 2017 kwamen ongeveer 75 belangstellenden, waaronder bedrijven, docenten en studenten van ROC Friese Poort, naar de Duurzaam Doen Lezing van Centrum Duurzaam om nieuwe inzichten op te doen op het gebied van energie opslag.

Klik door voor een foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing over energie opslag

Klik door voor de presentatie over energie opslag van Ronald Serne

Dag en nacht energie opslag
De accu revolutie, aangejaagd door de elektrische auto, maakt kort cyclische energie opslag mogelijk. Energie opslag voor dag en nacht is haalbaar voor een woning . Seizoensopslag binnen woningen is ‘nog’ niet haalbaar. ‘Accu’s lossen niet alles op’, stelt Ronald Serné. ‘Zo zijn er bijvoorbeeld omzet- en stilstandsverliezen die op kunnen lopen tot ongeveer 30%. We kunnen dan ook veel beter anders kijken naar onze energiehuishouding. Het is namelijk zo dat energie die je niet nodig hebt, je ook niet op hoeft te slaan. Dan hebben we het over energie efficiency’.

Nul op de meter 2.0
‘Bovendien is er geen businesscase voor energie opslag zolang we kunnen salderen’, legt Ronald Serné uit. Maar gelukkig zijn er financieel andere oplossingen die haalbaar zijn. ‘Bij een 300% energiedekking door een combinatie van zonnepanelen (PV), wind en accu is er slechts 72 uur accu capaciteit nodig’. Andere combinaties van mogelijke toepassingen van accu opslag zijn: APX spotmarket, virtueel salderen (EV laden), aanbod-gestuurd verbruik, DC netwerk. ‘Dit zijn positieve business cases. Laten we nu dan ook inzetten op energiebesparing, demand control en combinaties van duurzame energie productie. En tegelijkertijd wil ik iedereen oproepen om vooruit te kijken. Een toekomstig energiebeeld ontwerpen van de Nul op de meter woning 2.0 waarbij we de kosten van energie opslag meenemen omdat salderen niet meer bestaat’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.