Introductie KNX training in Duurzaam Doen Huis voor studenten Elektrotechniek en ICT

‘Deze 2-daagse praktijktraining domotica in het Duurzaam Doen Huis door een knx leraar van Oosterberg geeft onze studenten meerwaarde’, vertelt Mark Vos, docent domotica van ROC Friese Poort. ‘Plus een levensecht domotica project waarbij studenten te maken hebben met vakmanschap, sociaal vakmanschap en ondernemerschap’, vult Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam aan. Vrijdag 24 maart 2017 gaven 14 studenten elektrotechniek en ICT de eindpresentatie van het elektrische installatie ontwerp van een riante villa. Een op de drie studenten kregen zelfs een bewijs van deelname.

Klik hier voor een foto impressie van de KNX training in het Duurzaam Doen Huis

KNX training
KNX is een wereldwijd standaardprotocol voor woning- en gebouwautomatisering. ‘Het is een kwestie van het automatiseren en koppelen van installaties en apparaten’, legt Peter Meijers van Oosterberg uit. Denk dan aan verlichting, verwarming, beveiliging, waterbeheer, ventilatie, audio en video, airconditioning, persoonlijke alarmering, slimme energiemeters en consumentenelektronica. Het doel is om te komen tot meer comfort, veiligheid en energiebesparing. ‘Met deze introductie KNX hebben de studenten meer kennis in huis dan menig installateur. Bovendien is dit een gecertificeerde training wat de student meerwaarde biedt voor de arbeidsmarkt’.

KNX praktijkopdracht
‘Maak een compleet ontwerp van de elektrische installaties voor een riante villa die we momenteel ergens in Nederland bouwen’, zo daagt Peter Meijers de studenten uit. ‘Jullie zijn de installateurs met een eigen bedrijf die een domotica systeem verkopen op basis van KNX’. De studenten zijn gestart met het doorlezen van het bestek waarin de klantwensen zijn verwoord. Vervolgens zijn deze klantwensen vertaald naar een functiematrix waardoor de klant weet wat hij of zij wel of niet krijgt. Tekenwerk, een calculatie en het programmeren van de configuratie zijn ook onderdelen van deze praktijkopdracht. ‘Het communiceren met de klant was het meest lastige voor de studenten’. Na de eindpresentatie ontvingen een op de drie studenten een bewijs van deelname. Met deze praktijktraining en praktijkopdracht zijn de studenten nu in staat om met ieder domotica systeem te werken. Het ontwerp is namelijk universeel, het bespreekbaar maken ook, de leiding aanleg enzovoort’.

Duurzaam Doen Huis
Voor woningen en kantoren neemt de vraag naar comfort en veiligheid toe. ‘Bovendien willen we energie efficiënter gebruiken’, zegt Mark Vos. Dit betekent het energiezuinig maken van woningen en kantoren door een mix van duurzame installaties. Met domotica oftewel toepassingen op het gebied van huisautomatisering is het mogelijk om energie en zelf opgewekte energie slim te gebruiken. ‘In het Duurzaam Doen Huis trainen we met onze domotica opstellingen zowel beginners als gevorderden. Niet alleen studenten maar ook medewerkers van bedrijven’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.