Interne deskundigen zetten eerste stappen in Extended Reality

‘Met onze interne deskundigen willen we graag voorop lopen’, zo verwoord Roeland Westra de ambitie van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Docenten bouw, ICT en techniek van de vestigingen Drachten, Emmeloord, Leeuwarden en Sneek werken als interne deskundige voor Centrum Duurzaam. ‘Elke docent is expert in zijn eigen vakgebied en pakt actuele duurzame ontwikkelingen op en vertaalt deze samen met bedrijven naar levensecht onderwijs voor onze studenten. In dit nieuwe schooljaar staat SMART centraal waaronder Augmented Reality en Virtual Reality’. Woensdag 26 januari 2022 verzorgde Ewout Warringa van XRLearning een eerste kennismaking met Extended Reality. ‘Vandaag willen we kennismaken met Extended Reality in het beroepsonderwijs. We willen ideeën opdoen om Extended Reality toe te passen in het eigen vakgebied’.

Extended Reality
‘We voegen met Extended Reality een digitale wereld toe aan de fysieke wereld waarin wij leven’, legt Ewout Warringa uit. Extended Reality bestaat uit Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR) en Virtual Reality (VR). Augmented Reality is een eerste stap naar een digitale wereld waarbij sprake is van het toevoegen van digitale informatie aan de echte wereld. Bij Virtual Reality is sprake van een volledig digitale wereld waarbij de gebruiker is afgesloten van de echte wereld. Mixed Reality is een mix van de fysieke wereld met de digitale wereld.

Onzichtbare zichtbaar maken
‘Met Extended Reality maak je het onzichtbare zichtbaar voor studenten’, legt Ewout Warringa uit. ‘Denk maar eens aan het zichtbaar maken van een fundering’. Ook zijn er studenten die moeite hebben om een werktekening te lezen. Extended Reality maakt bouw- en installatietekeningen zichtbaar en levensecht. ‘In één oogopslag wordt een 2D werktekening levensgroot voor je neer gezet in 3D. Zo komt er veel meer data binnen bij de student en kan hij/zij de werktekening beter begrijpen. Op deze manier geef je studenten een beleving mee die normaal gesproken niet kan’.

Opleiden versnellen
‘Met Extended Reality is het mogelijk om sneller experts op te leiden in nieuwe technieken’, stelt Ewout Warringa. Dat is leren in de praktijk met interactieve handleidingen voor standaardprocedures. ‘Via een hololens en met behulp van een Guide krijg je dan stap voor stap virtuele instructies voor bijvoorbeeld onderhoud aan duurzame installaties. Zo kunnen we hologrammen, videos/afbeeldingen, uitgesproken tekst toevoegen aan standaardprocedures’. Extended Reality is toepasbaar binnen elk vakgebied. ‘In de zorg kun je denken aan mental healthcare en virtuele trips. Een manier om onze geest rust te geven na een behandeling in het ziekenhuis. Natuurlijk is het ook mogelijk dat medewerkers van bedrijven zich nieuwe technieken sneller eigen maken door Extended Reality.  Denk aan het leren werken met een nieuwe machine in de fabriek, waarbij medewerkers on the job trainingingen volgen via interactieve guides en de HoloLens.

Extended Reality in de praktijk
‘Extended Reality past helemaal in flexibel en gepersonaliseerd onderwijs’, is de eerste reactie van Derk Jan Schram, docent van ROC Friese Poort. ‘Binnen Smart Industry kunnen we het CP Lab in deze omgeving plaatsen’. Ook zijn er mogelijkheden in het Duurzaam Doen Huis. ‘Zo kunnen we onze studenten duurzame installaties in bedrijf laten stellen volgens de richtlijnen van een fabrikant. Groot voordeel van de hololens is dat studenten van alle vestigingen op afstand mee kunnen kijken. Dit noemen we remote assist, op afstand een expert bellen die met jou mee kan kijken. Een andere toepassing is om interactieve guides te maken voor onze installaties koudetechniek die op alle vestigingen staan’, vult Durk Reitsma, docent van ROC Friese Poort, aan.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. ‘Onze studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 25 fabrikanten uit Nederland’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Ook ontdekken studenten en bedrijven in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’.

Virtual Reality in de bouw
‘Met 3D BIM modellen passen wij Virtual Reality al sinds dit schooljaar toe binnen de bouwopleiding’, aldus Theo van der Veen. Virtual Reality geeft de studenten een beeld van de opdracht die ze als eerste uitvoeren in de praktijk en vervolgens koppelen aan de theorie. ‘We zijn inmiddels een project opgestart met Friso Bouwgroep waarbij onze studenten een bezoek brachten aan de bouwplaats. Daarnaast volgen ze het bouwproces via een webcam en ondersteunen we de praktijkopdrachten met 3D BIM modellen en de Hololens. Zo brengen we het klaslokaal en de beroepspraktijk dichter bij elkaar’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.