Internationale samenwerking ROC Friese Poort met Duitsland

Hoe kunnen we onze studenten internationale ervaringen op laten doen? Deze vraag stond centraal tijdens de uitwisselingsbijeenkomst van docenten van ROC Friese Poort met de collega’s van Internationales Berufsbildung Jade(IBJ) uit Duitsland. ‘We willen al onze studenten buitenlandervaring op laten doen op scholen en bij bedrijven in Wittmund, Varel en Wilhelmshaven’, zo spreekt  Jan van der Weijde  de ambitie van ROC Friese Poort uit. ‘En dat kan heel gemakkelijk omdat het maar 2,5 uur rijden is’. Woensdag 28 en donderdag 29 september 2016 zochten docenten van ROC Friese Poort en hun Duitse collega’s naar praktische antwoorden bij Centrum Duurzaam in Leeuwarden, maar ook in Dokkum en in Sneek.

Klik door voor de rondleiding bij Centrum Duurzaam

 

Structurele samenwerking
Volgens Hylco van der Zwaag van ROC Friese Poort is het nodig om elkaar te zien en te spreken om te komen tot structurele samenwerking op het gebied van internationalisering. ‘Daarom is het ook zo bijzonder dat we vanuit techniek, ICT, detailhandel en zorg bij elkaar zijn. Bovendien spreken we ook met elkaar over de waddenagenda’. Het doel van de waddenagenda oftewel project Wattenmeer is om zowel in Nederland als in Duitsland de bewustwording van de Waddenzee als Werelderfgoed op gang te brengen.  ‘Onze studenten van Marketing & Communicatie kunnen samen met Duitse horeca, gastronomie en ICT studenten invulling geven aan de Waddenagenda’.

Eerste uitkomsten detailhandel en zorg
‘Wij hebben afgesproken dat onze studenten Detailhandel samenwerken met Duitse studenten tijdens de voorbereiding en de uitvoering van de Kerstfair in Dokkum’, zegt Herbert Groenevelt van ROC Friese Poort enthousiast. ‘Ook gaan we Nederlandse en Duitse studenten koppelen in onze internationale miniondernemingen waarbij we al samenwerken met Finland’.  Voor de zorgopleidingen is een uitwisseling van studenten mogelijk.  Bovendien is er sprake van een bestaand coördinatiepunt genaamd NetwerkZoN om zorgpersoneel, zorginstellingen en stagiaires uit Nederland en Duitsland met elkaar te verbinden.

Duurzaam dagprogramma
Tijdens een rondleiding bij Centrum Duurzaam vertelden studenten over het Duurzaam Doen Huis, de solarboot, de Frisian Eco Car en de Ecokubus. ‘Onze studenten werken in innovatieprojecten met de nieuwste duurzame technieken in samenwerking met bedrijven’, legt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam uit.  ‘Voor Duitse studenten heeft  Centrum Duurzaam een programma voor ‘een dagje duurzaam’.  In het Duurzaam Doen Huis laten we studenten ontdekken wat ze thuis kunnen doen aan duurzaamheid. Daarnaast leren we de studenten het creatieve proces achter 3D printen waarna ze natuurlijk zelf mogen printen. Dat leent zich uitstekend voor een dagexcursie’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.