Installatiewerk Noord doet inspiratie op voor praktijklessen in Duurzaam Doen Huis

‘We willen graag meer duurzaam in onze lessen opnemen’, legt Piet Jongman van Installatiewerk Noord uit. ‘Tegelijkertijd willen we onze praktijklessen optimaliseren’. Woensdag 4 maart 2020 kwamen 8 medewerkers van Installatiewerk Noord, management en een aantal instructeurs, naar het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Dit is een uitermate geschikte omgeving met de nieuwste duurzame technieken in de praktijk waar wij ons graag laten inspireren’. In deze praktijkomgeving verzorgde Durk Reitsma, docent duurzame installatietechniek van ROC Friese Poort, de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning?’. Na afloop bezochten ze Skills the Finals, de landelijke vakwedstrijden voor MBO studenten.

Trias Energetica
De Trias Energetica is een plan om woningen en gebouwen te verduurzamen’, zo steekt Durk Reitsma, docent Installatietechniek ROC Friese Poort, van wal. Dit plan bestaat uit drie stappen: het minimaliseren van energieverbruik (isoleren, warmteterugwinning), het gebruik van duurzame energieopwekking (warmtepomp, zonnepanelen) en, indien noodzakelijk, het efficiënte gebruik van fossiele brandstoffen. ‘Ik wil jullie uitdagen om vanuit dit plan te ontdekken wat de mogelijkheden zijn om te verduurzamen. Kijk bijvoorbeeld naar kleine duurzame maatregelen met een groot effect. Maar ook naar grote maatregelen en stem deze af op het type gebouw. Bovendien leer je op deze manier om over je eigen vakgebied heen te kijken. Verduurzaming gaat namelijk over de bouwschil, een mix van duurzame technieken en slim (internet of things).’.

Hoe verduurzaam ik mijn woning?
‘We gaan aan de slag met een praktijkcase omtrent woningverduurzaming. ‘Namelijk een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C’, aldus Reitsma. ‘Ga op zoek naar de energiemix en kijk naar de investering, de energiebesparing en de CO2 uitstoot per duurzame installatie. Ontdek welke duurzame technieken er zijn en maak een mix van duurzame installatie technieken en duurzame bouwkundige maatregelen’. Voorbeelden van duurzame installatietechnieken zijn douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Daarnaast zijn er een aantal bouwkundige maatregelen waaronder vloer-, wand- en dakisolatie. ‘Uit ervaring blijkt dat op basis van de Trias Energetica de energiemix in duurzame maatregelen efficiënter is in investering en CO2 besparing’.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Levensecht onderwijs
Het Duurzaam Doen Huis is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Op deze manier treden studenten en medewerkers van bedrijven buiten theoretische en bestaande kaders. Ze passen de theorie direct toe en werken op een praktische manier met de nieuwste duurzame technieken’, zo licht Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort, toe. ‘Hiermee komen studenten goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt en blijven medewerkers van bedrijven up-to-date en zijn ze zo steeds meer gericht op duurzaamheid’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.