Installaties zuiniger en comfortabeler door dynamisch inregelen

‘Het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam is gericht op het energiezuinig maken van technische installaties. Dat is de eerste stap op weg naar energie neutrale woningen’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, toe. ‘De vervolgstappen zijn energie opwekking (zon, wind en aardwarmte) en energie opslag’. Samen met fabrikanten uit Nederland verzorgt Centrum Duurzaam levensecht onderwijs in het Duurzaam Doen Huis. Maandag 9 mei 2016 volgden BBL studenten van ROC Friese Poort Drachten een praktijkles waterzijdig inregelen.  ‘Voor studenten is het van belang om praktische tips en trucs te krijgen over water hydraulisch inregelen van cv installaties waar ze in het bedrijf mee verder kunnen’, legt Richard de Vries, docent installatietechniek Drachten, uit. Erik Olden van IMI Hydronic Engineering liet zien dat dynamisch inregelen een must is om installaties snel, zuinig en comfortabel in te regelen.

Klik door voor een foto impressie van de praktijkles waterzijdig inregelen

Technische vernieuwingen bieden eenvoud
‘Waterzijdig inregelen met een radiatorkraan met automatc flow control is snel en zorgt voor zuinigheid en een comfortabele woonbeleving’, legt Erik Olden van IMI Heimeijer uit. ‘Ook voor installaties waar een groter debiet (hoeveelheid liters) nodig is, is er inmiddels een nieuwe druk gecompenseerde (in)regelafsluiter met EQM-karakteristiek’ . Specialisten uit de HVAC-sector verkiezen regelafsluiters met EQM-karakteristieken omdat deze zeer gemakkelijk kleine debieten tot 20% regelen wanneer er sprake is van een vraag tot 50% vermogen. Met deze (in)regelafsluiter is ook een nieuwe digitale gestuurde motor  ontwikkeld (TA-Slider) welke op de Heimeier afsluiters en TA afsluiters gemonteerd kan worden. De nieuwe Slider motor – volledig digitaal te configureren met een smartphone of PC – is bruikbaar met of zonder BUS communicatie. Met al deze vernieuwingen is het steeds eenvoudiger om installaties te optimaliseren.

Klik door voor de presentatie over waterzijdig inregelen van IMI

Praktijklessen Duurzaam Doen Huis
‘Onze studenten werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland’, zegt Durk Reitsma, docent installatietechniek. In het Duurzaam Doen Huis kan ik direct de theorie toepassen in de praktijk, lacht Erik Olden. ‘Een mooi voorbeeld van een levensechte leeromgeving’. Door praktijklessen van fabrikanten ervaren studenten direct de praktische noodzaak van waterzijdig inregelen in het kader van duurzaam wonen en energiebesparende maatregelen. ‘Deze praktijklessen vergeten onze studenten nooit meer. Bovendien geven praktijklessen door fabrikanten onze studenten meerwaarde in het beroepsveld’, is de overtuiging van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.