Installatiemonteurs Van Seggeren bijgespijkerd over waterzijdig inregelen

Op woensdag 3 juli 2019 bezochten 9 monteurs van installatiebedrijf Van Seggeren ROC Friese Poort aan de Anne Wadmanwei. Daar spijkerden experts, gelieerd aan Centrum Duurzaam, hen bij op het gebied van waterzijdig inregelen.

Bekijk een foto-impressie van de gastles

Installaties
Erik Olden en Roelof Liezen van IMI Hydronic Engineering wezen de monteurs op het belang van de juiste inregeling van radiatoren. Wanneer deze afstelling onjuist is – en de ene radiator meer warm water ontvangt dan de andere – gaat dit ten koste van zuinig energieverbruik en comfort. Ook vertelden de gastdocenten welke producten hierbij van pas komen, zoals statische en dynamische radiatorafsluiters en vloerverwarmingsverdelers.

Practicum
Durk Reitsma, docent Installatietechniek bij ROC Friese Poort, onderzocht samen met de werknemers van Van Seggeren hoe de theorie zich tot de praktijk verhoudt. Dit deden ze met behulp van de practicumborden in het Duurzaam Doen Huis, waarop geoefend kan worden met waterzijdig inregelen. Al snel werd het verschil tussen statische en dynamische radiatorkranen duidelijk. Bij statisch inregelen stuur je de stroom handmatig, waardoor er precies genoeg water door de radiator loopt. Wanneer alle radiatoren open staan leidt deze afstelling niet tot problemen. Wanneer je een van de radiatoren echter dichtdoet, ontstaat er teveel druk op de nog openstaande radiatoren. Bij dynamische inregeling is deze situatie uitgesloten, waardoor het een energiezuiniger alternatief is.

‘Tijdens vier uren theorie- en praktijkles werden de installatiemonteurs helemaal onderlegd in waterzijdig inregelen’, aldus Durk. ‘Hieruit blijkt wederom het voordeel dat de combinatie bedrijfsleven en onderwijs biedt.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Ook vinden er geregeld gastlessen plaats over actuele duurzame onderwerpen. Met het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam vervult ROC Friese Poort meerdere beloftes: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.