Installatiebedrijven leiden werknemers zelf op in samenwerking met ROC Friese Poort en OTIB

Vijf gerenommeerde Friese installatiebedrijven slaan de handen ineen om mensen enthousiast te maken voor een baan in de techniek. Zij leiden hun toekomstige werknemers in samenwerking met ROC Friese Poort en OTIB zelf op in het pand aan de Industrieweg 1A in De Westereen.

Elektro- en installatietechniek
De nood is hoog, zo blijkt uit deze samenwerking van Damstra Installatietechniek, Pranger-Rosier Installaties, ITBB, Lodema en Van der Weerd. Het is lastig om goede mensen te vinden in deze branche. ‘We hebben een imagoprobleem’, stelt directeur Teake Damstra van Damstra Installatietechniek uit Driezum. ‘Ook de ontgroening en vergrijzing leidt tot werkloosheid’, voegt arbeidsmarktcoach Callistra de Vrij van Metechnica eraan toe. Zij werft namens de vijf bedrijven geschikte kandidaten voor de spoedcursus techniek mét baangarantie. Het gaat om werkzoekende werklozen. De eerste zes cursisten zijn in november begonnen. Edwin Hooft is één van hen. Hij wilde altijd al graag in de elektro- of installatietechniek, maar durfde de stap nooit te zetten. ‘Ik heb een huis, gezin en drie kinderen voor wie ik moet zorgen. Dan kun je het je niet veroorloven om een dure opleiding te doen. Bij het UWV hoorde ik van deze cursus met uitzicht op werk. Voor mij is dit een droom die werkelijkheid wordt’, zegt Edwin.

Takomst yn Tûke Technyk
Damstra benadrukt dat deze cursus een opstap is naar een BBL-traject, oftewel werken en leren met salaris. ‘Deze samenwerking waarbij we zelf een ruimte huren is uniek. Dit pand in De Westereen is voor ons ideaal, met het bus- en treinstation om de hoek. Het is onze bedoeling om hier vijf keer per jaar zo’n spoedcursus te organiseren.’ Docent Marcel Bresters vindt het een mooi concept en de cursisten zijn volgens hem zeer gemotiveerd. ‘Ze hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar als je ziet hoe ze onderling overleggen en wat ze in een paar weken tijd al hebben geleerd, dan ben ik een tevreden man’, aldus Bresters. De verschillende bedrijven hopen op deze manier per bedrijf meerdere nieuwe werknemers een kans te geven. Zelf hebben ze baat bij mensen met feeling voor ‘tûke’ techniek. ‘Slimme techniek is steeds belangrijker in de bouw. Vandaar de naam van deze cursus Takomst yn Tûke Technyk.’

Ben of ken je iemand die deze gratis praktische spoedcursus installatietechniek wil volgen? Mail je naam en telefoonnummer naar: callista.de.vrij@metechnikca.nl of bel tijdens kantoortijden: 06-31779650.

Tekst en foto’s: Klasina van der Werf en gepubliceerd in: De Westereender

Edwin Hooft druk aan de slag

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.