Inspirerende introductiedag bouw voor 150 eerstejaarsstudenten ROC Friese Poort

‘Jullie staan aan het begin van een carrière in de bouw’, zo opent Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort de introductiedag bouw. ‘Dat betekent keuzes maken waar je niet alleen voor staat. Vraag elkaar en ook docenten en bedrijven om te helpen bij het maken van keuzes en begin daar vandaag mee’. Eerstejaars bouwstudenten van Drachten, Emmeloord, Sneek en Leeuwarden kwamen op vrijdag 10 september 2017 naar Centrum Duurzaam in Leeuwarden voor een praktische en inspirerende introductiedag. ‘Het is bijzonder dat het bedrijfsleven meewerkt aan deze dag in de vorm van workshops en een Challenge’, vullen Jan Stavast en Germ Boersma, opleidingsmanagers bouw Leeuwarden en Sneek aan. ‘De eerste stap van de student van nu naar de vakman van de toekomst’.

Klik door en beleef zelf de introductiedag bouw voor 150 eerstejaarsstudenten

Challenge: duurzame brug Energiecampus
Douwe Faber van Ekwadraat daagt de 80 middenkader functionarissen bouw uit met een Challenge ‘Ontwerp een duurzame brug tussen ROC Friese Poort en de Energiecampus in Leeuwarden’. Dit is een initiatief van Ekwadraat en Oosterhof Holman om vanuit een corporate campusterrein groene energie te leveren tot 10% van de stad Leeuwarden. De focus van de Energiecampus ligt op innovatie, experimenten en technologische ontwikkelingen. Bovendien is het een proeftuin voor duurzame start ups. ‘We zien de brug niet alleen als een fysieke brug maar ook als een symbolische brug tussen het bedrijfsleven en jong talent’, zo licht René Garlich van ingenieursbureau Ohpen de Challenge nader toe. Onder begeleiding van Frykslab en op basis van design thinking met gebruik van het canvas model kwamen de studenten met nieuwe ideeën en verrassende inzichten. De komende 10 weken gaan de bouwstudenten in projectonderwijstijd verder om de ideeën uit te werken tot definitieve concepten.

Klik door voor de presentatie van de Challenge duurzame brug Energiecampus Leeuwarden

Winnende idee
‘De winnende groep heeft vooral goed geluisterd naar de vraag en het eisenpakket’, zo motiveert René Garlich de gemaakte keuze. ‘In het ontwerp zijn de fysieke verbinding en de symbolische verbinding zichtbaar in het knooppunt. Bovendien past het ontwerp in de omgeving en is het goed uitvoerbaar. De gevlochten bamboe afscherming laat zien dat het mogelijk is om duurzame materialen te gebruiken’. Naast het winnende idee hebben Ekwadraat, Oosterhof Holman en Ingenieursbureau Ohpen ook andere nieuwe inzichten opgedaan. ‘Vooral de windturbines in het brugdek is de moeite waard om verder over na te denken. Deze ideeën van jonge mensen die niet in kaders denken geeft ons nieuwe energie’.

Workshops
De andere studenten volgden een 4-tal praktische workshops waarbij ze zelf aan de slag gingen . ‘We willen onze studenten alvast kennis laten maken met een aantal actuele thema’s van de beroepspraktijk bouw waar ze voor gekozen hebben’, legt Germ Boersma, opleidingsmanager bouw in Sneek, uit. ‘Bedrijven vertellen uit de dagelijkse praktijk en laten de studenten iets doen en dat vergeten onze studenten niet zo snel. In het kader van duurzame inzetbaarheid volgden de studenten in carrouselvorm workshops over veiligheid door Bouwgroep Dijkstra Draisma en ergonomie door Praktijk Oefentherapie Mensendieck Leeuwarden. De andere workshops gingen over kozijnrenovatie door Renovaid en inbraakpreventie door Raadsma Ijzerhandel.

Klik door voor de presentatie van de workshop over ergonomie

 

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.