Inspiratiebijeenkomst gemeente Leeuwarden en Provinsje Fryslan bij Centrum Duurzaam

Hoe kunnen we in Friesland onderwijs, economie en arbeidsmarkt met elkaar verbinden? Deze vraag was de aanleiding voor de Provinsje Fryslân en de gemeente Leeuwarden om een inspiratiebijeenkomst bij Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort te organiseren. Hoe kunnen we sociale minima laten besparen op hun energierekening, is een van de vragen van Ellen de Bruin, sectormanager Werk en Inkomen van de gemeente Leeuwarden. ‘Daarom is het belangrijk om in de scholen te kijken om te zien wat daar gebeurt’, vult Arie Piet, directeur uitvoering van de Provinsje Fryslân aan. Dinsdag 15 maart 2016 namen ongeveer 30 ambtenaren van Gemeente Leeuwarden en Provinsje Fryslân deel aan een duurzame inspiratiecarrousel om te ontdekken welke rol studenten kunnen spelen in vraagstukken op het gebied van economie en arbeidsmarkt.

Klik door voor de foto impressie van de inspiratie carrousel

Duurzame inspiratieroute
In kleine groepen maakten de ambtenaren in carrouselvorm kennis met verschillende duurzame technieken en studentenprojecten. De Frisian Eco Car en de Solarboot zijn studentenprojecten waarin studenten in samenwerking met bedrijven werken met de nieuwste technieken op het gebied van duurzame mobiliteit. In het Duurzaam Doen Huis werken studenten met de nieuwste installaties in de gebouwde omgeving van 22 fabrikanten uit Nederland. Naast het energiezuinig maken van installaties is het Duurzaam Doen huis gericht op energie opwekking door wind, zon en aardwarmte en gericht op energie opslag. Het 3D printlab is een voorbeeld van smart technology die ook in de techniek meer en meer een rol speelt. ‘Onze studenten werken samen met bedrijven aan de techniek van morgen’ is de toelichting van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, op de inspiratiecarrousel. ‘Het mooie is dat zij ons in de nabije toekomst vertellen op welke duurzame manier we moeten gaan wonen. Zij zijn de sociale en duurzame werknemers en ondernemers van de toekomst’.

Duurzame ideeën
Na deze inspiratieroute kwamen er veel ideeën op het gebied van duurzaamheid naar voren. Een actueel project is het energie neutraal maken van 20 boerderijen in Friesland. ‘Betrek het beroepsonderwijs bij dit levensechte project’, is de oproep van Sjef van der Lubbe, aanjager Landbouw en Energie van de Provinsje Fryslân.’Zet studenten in voor de energiemonitoring en leidt jongeren op tot E-adviseurs’. Andere ideeën zijn het inzetten van een auto of bus zonder bestuurder en het plaatsen van de Ecokubus in het centrum van Leeuwarden. ‘Dit zijn ideeën die ook passen in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018’, zo besluiten Ellen de Bruin en Arie Piet de inspiratiebijeenkomst onderwijs, economie en arbeidsmarkt.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.