Inspiratiebijeenkomst fossiel vrij ondernemen bij Centrum Duurzaam

‘Tijdens Culturele Hoofdstad 2018 gaan de Freonen fan Fossylfrij Fryslân de wereld laten zien dat dat wij in Fryslân voorop lopen op het gebied van duurzame energie’, zo spreekt Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden de duurzame ambities van Fryslânuit. Een van de projecten van de Freonen is ‘100 bedrijven fossielvrij’. Het doel is dat er in 2018 tenminste 100 Friese bedrijven zijn die geen fossiele brandstoffen meer gebruiken in hun gebouwen, bedrijfsprocessen en mobiliteit. Dat is een hele uitdaging, maar het kan nu al. Daarom was er op dinsdag 13 juni 2017 een inspiratiebijeenkomst bij Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort in Leeuwarden om bedrijven hiervoor enthousiast te maken. Ruim 100 deelnemers, vooral ondernemers, deelden ideeën en ervaringen met fossielvrij ondernemen en maakten elkaar enthousiast.

Klik door en beleef zelf deze inspirerende bijeenkomst van de Freonen van Fossylfrij Fryslân

Opening door burgemeester Crone
Na de aankondiging door dagvoorzitter Liesbeth Schievink, opende Burgemeester Ferd Crone de middag. Hij benadrukte het belang van een snelle transitie naar duurzame energie en prees de vooruitstrevende houding van Friese bedrijven hierbij.

Elfwegentocht
Bouwe de Boer, aanstichter en kwartiermaker van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân vertelde in een notendop wat er allemaal al gebeurt in Fryslân op het gebied van duurzame energie. Een grote klapper in juli 2018 is de Elfwegentocht: twee weken lang niet rijden op fossiele brandstoffen in heel Fryslân. En daarna vieren we het 100e fossielvrije Friese bedrijf. Inmiddels zijn er al 84 Freonen (leden), bedrijven, overheden, scholen en andere organisaties die meedoen.

Parelproject
Patrick van der Meulen van Zon voor Friesland, een van de parelprojecten van de Freonen, presenteerde een aanbod voor ondernemers om hun medewerkers heel voordelig te helpen met zonnepanelen. 

Waarom geen fossiele brandstoffen
Jaap de Vries van DZyzzion, trekker van het project ‘100 bedrijven fossielvrij‘ en organisator van de bijeenkomst legde uit waarom het voor bedrijven belangrijk is om zo snel mogelijk af te stappen van fossiele brandstoffen en hoe het project ze hierbij kan helpen. Begin dit jaar is er een pilot gedaan met een eerste groep pioniers, die samen met 3 adviseurs een praktisch actieplan fossielvrij ondernemen hebben opgesteld en dit nu uitvoeren. Vanaf nu schalen we op naar 100 bedrijven.

Expeditie Antarctica
De keynote speech was Wilco van Rooijen, die een spectaculaire expeditie onderneemt naar Antarctica, in een zelf ontwikkelde elektrische auto op zonnepanelen, geprint van afvalplastic dat ingezameld is door scholieren. De auto is opgebouwd uit hexacores, zeshoekige stukjes plastic, die met een 3D-printer geprint zijn. Sponsors kunnen zo’n hexacore kopen en zo bijdragen aan de meest gewaagde en duurzame expeditie ooit. Wilco’s boodschap: als wij dit kunnen, is zero waste en emissie voor iedereen haalbaar. 

Workshops
Na een korte pauze namen de bezoekers deel aan 7 verschillende interactieve workshops: Wat gebeurt er met je bedrijf als er straks een serieuze CO2-prijs komt? Kan je je bedrijf helemaal elektrisch verwarmen en koelen? Wat zijn de mogelijkheden van biomassa? Wat is er mogelijk met elektrische rijden en waterstof? Is rijden op groen gas en blauwe diesel iets voor mij? Hoe kan ik mijn eigen energie opwekken? Hoe financier ik de overstap naar fossielvrij ondernemen?

Expositie fossielvrije oplossingen
Rondom de hele bijeenkomst konden de deelnemers allerlei fossielvrije oplossingen in de praktijk bekijken en vragen stellen aan aanbieders: zonnepanelen, warmtepompen, pelletkachels, infraroodpanelen, elektrische auto’s, motoren en fietsen, groengas auto’s, auto’s op biodiesel, een waterstofauto, een elektrische postauto van PostNL en zelfs een 44-tons volledig elektrische vrachtwagen. Iedereen kreeg de gelegenheid om een proefrit te maken in de verschillende voertuigen.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.