Inspiratiebezoek aan Huis van het Heden voor studenten Dienstverlening Sneek

‘Je telefoon zit vol met sensoren’, vertelt ROC Friese Poort-docent Mark Vos. ‘Hier kun je slimme handelingen aan koppelen en bewoners ontzorgen.’ Op woensdag 4 maart 2020 volgden 35 eerstejaarsstudenten Dienstverlening 2 en 3 een workshop Domotica bij NHL Stenden Hogeschool. Ook namen ze daar een kijkje bij het Huis van het Heden. Dit is een woonruimte waarin Platform GEEF oplossingen presenteert die veiliger, toegankelijker en comfortabeler wonen mogelijk maken.

Domotica
De studenten bezochten NHL Stenden Hogeschool in verband met hun zorgdomoticachallenge. Opdrachtgever Technion heeft ze tijdens deze Challenge uitgedaagd een kamer of huis te ontwerpen – waarin alleen consumentenelektronica is gebruikt – om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen in 2030. Daarom had docent Vos zijn workshop hierop toegespitst. ‘De voordelen van een slimme woning zijn talrijk’, vertelde de docent. ‘Denk maar aan energiemonitoring, zorgtoepassingen (langer thuis blijven wonen) en comfort. Met de inzet van domotica laat je alle elektronische apparaten in huis met elkaar communiceren. Met een app als IFTTT kun je slimme handelingen aan je telefoonsensoren koppelen. Stel dat een oudere man op een ongewoon tijdstip zijn woning verlaat. De telefoon verliest op zo’n moment de wifi-verbinding, waardoor een zoon of dochten van de man een pushmelding kan ontvangen. Zij kunnen de man dan helpen.’ Er zijn echter veel meer opties, benadrukt Vos. ‘Slimme deursloten, wifi-camera’s, automatische verlichting en zonwering; de mogelijkheden zijn legio!’

Huis van het Heden
De jongeren wierpen ook een blik in het Huis van het Heden, onder begeleiding van docent Jeep Zwier. ‘De zorg van vandaag verandert razendsnel door techniek en ICT’, vertelde hij. ‘Deze technieken zijn vooral gericht op zorg op afstand, domotica en signalering’. De studenten maakten onder andere kennis met een zorgriem, een kalenderklok en een medicijndispenser. Andere aanwezige zorgtechnieken in het Huis van Heden zijn camerabeveiliging, het op afstand regelen van verlichting en gordijnen, het gebruik van personenalarmering, sensoren en telehealth-toepassingen voor zorg op afstand. Een ander concreet voorbeeld is een aanraakscherm voor het eenvoudig regelen van zaken in de woning, zoals bijvoorbeeld boodschappen, (beeld)bellen, het doen van spelletjes en het beluisteren van muziek. ‘Dit biedt veel inspiratie voor onze eigen Challenge’, aldus een enthousiaste student.

Levensecht onderwijs
Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is aanjager van hybride, levensecht onderwijs. ‘Naast regulier theoretisch onderwijs willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen. Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst’, aldus Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.