In bedrijf stellen en storingen oplossen in de praktijk bij Feenstra

‘In het bedrijf is het echter dan op school’, zegt Wilbert Wisman van ROC Friese Poort. ‘Bovendien vraagt de energietransitie van studenten om nieuwe dingen te doen zoals het werken met de nieuwste duurzame installaties’. Vrijdag 26 mei 2023 volgden studenten 1e monteur elektrotechniek een praktijkochtend bij Feenstra in Drachten. Daar gingen ze aan de slag met in bedrijf stellen en het oplossen van storingen van duurzame installaties. Ook is het mogelijk om bij Feenstra een praktijkprogramma te organiseren in het kader van de werking van duurzame installaties.

In bedrijf stellen
‘Jullie gaan vandaag een warmtepomp in bedrijf stellen’, zo verwoord Fokke Douwsma van Feenstra de praktijkopdracht voor de studenten. ‘Niet op de warmtepomp zelf maar via een app. We zien namelijk dat steeds meer fabrikanten overstappen naar een app om een warmtepomp in bedrijf te stellen. Via de app kunnen jullie alle gebruikersinstellingen aangeven zoals de instelling voor verwarmen of koelen’.

Storing
Ook gingen de studenten aan de slag met het verhelpen van een storing aan de warmtepomp. ‘Als er te weinig lucht over de warmtepomp gaat dan is er te weinig temperatuur en een hoger energieverbruik. Dit komt omdat de verdamper van de buitenunit dichtzit door vervuiling van bladeren en of zand. In de praktijk is dit vaak het geval’.

Levensecht onderwijs
‘Leren in de praktijk en door levensechte praktijksituaties staat voorop bij ROC Friese Poort’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs. Dit is het beste van 2 werelden namelijk leren op school en leren in de praktijk bij bedrijven zoals Feenstra. Zo nemen we onze studenten mee in een duurzaamheidsbeweging met een focus op de energietransitie. Naast technisch vakmanschap vraagt de praktijk ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘Zo leiden we onze studenten op in de meest actuele duurzame technieken tot de vakmensen van een groene toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.