Iedere radiator meetellen bij waterzijdig inregelen

‘Met deze gastles van IMI over waterzijdig inregelen willen we onze BBL studenten praktische tips geven’, zegt Durk Reitsma, docent duurzame installatietechnieken van ROC Friese Poort. ‘Tips die morgen direct toepasbaar zijn in het energiezuinig maken van installaties in de gebouwde omgeving’. Maandag 7 februari 2022 verzorgde Erik Olden van IMI Hydronic Engineering een gastles over waterzijdig inregelen voor studenten service onderhoud, werkvoorbereiders en 1e monteurs woning.

Waterzijdig inregelen
‘Met waterzijdig inregelen creëren we installaties waarbij de CV-ketels in woningen zo energiezuinig mogelijk kunnen werken en wordt het comfort in huis verhoogt’, legt Erik Olden van IMI uit’. Sinds 10 maart 2020 is waterzijdig inregelen verplicht voor woningen als er sprake is van vervanging of vernieuwing van de cv-ketel of (hybride) warmtepomp. Maar ook wanneer meer dan 30% van de afgifte apparaten (zoals radiatoren) zijn vervangen. Bij het vervangen van de warmtebron is het ook verplicht om per verdieping of per ruimte de temperatuur te kunnen regelen. ‘Zo maken we bestaande woningen energiezuinig’. De gebouwde omgeving verbruikt 40% van de wereldwijde energie. Hiervan verbruiken verwarming, ventilatie en koeling 50% energie

Dynamisch inregelen
Bij waterzijdig inregelen wordt er steeds meer gebruik gemaakt van dynamische radiatorkranen omdat hiermee het energieverbruik nog beter gecontroleerd wordt. Bij waterzijdig inregelen moet elke radiator zodanig worden ingeregeld dat deze exact de hoeveelheid water krijgt die behoort bij het radiatorvermogen. Als je een radiator dicht draait krijgen de andere radiatoren voorzien van een statische radiatorkraan te veel flow vanwege druk toename. Dynamische radiatorkranen compenseren het drukverschil en garanderen de ingestelde flow. ‘Door dynamisch in te regelen is een leidingberekening minder belangrijk. Wel is het belangrijk om te leren hoe het werkt zoals vandaag in het Duurzaam Doen Huis’.

Te grote CV ketels
‘In de praktijk zien we dat veel woningen in Nederland uitgerust zijn met te grote CV-ketels’, vertelt Erik Olden uit eigen ervaring. Het tapwater is hierbij bepalend voor het selecteren van een CV-ketel. ‘Dat is helemaal niet erg mits je het CV-vermogen terugstelt’. Helaas gebeurt dat bij 80% van de ketels in Nederland nog steeds niet’.

Duurzaam Doen Huis
‘Onze studenten werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland’, zegt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘In het Duurzaam Doen Huis passen de studenten de theorie direct toe in de praktijk’, vult Erik Olden aan. ‘Een levensechte leeromgeving’. Door praktijklessen van fabrikanten ervaren studenten direct de praktische noodzaak van waterzijdig inregelen in het kader van duurzaam wonen en energiebesparende maatregelen. ‘Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.