Huis van het Heden inspireert zorgstudenten ROC Friese Poort

Zorg en technologie is een keuzedeel binnen de opleiding zorg. ‘Met een keuzedeel spelen we direct in op de actuele ontwikkeling binnen de zorg’, legt Douwe Postma van ROC Friese Poort uit.  ‘In dit keuzedeel maken onze studenten van nu kennis met  de zorg van de toekomst’. Op donderdag 23 november 2017 gingen zo’n 80 studenten van ROC Friese Poort op excursie naar het Huis van het Heden van Platform Geef bij de NHL. Een voorbeeld van levensecht onderwijs.

Klik door en beleef zelf de excursie in het Huis van het Heden

Nieuwe zorgtechnieken
‘De zorg van vandaag verandert razendsnel door techniek en ICT’, vertelt Henny Feijer huismeester van het Huis van het Heden. ‘Deze technieken zijn vooral gericht op zorg op afstand, domotica en signalering’. De studenten maakten onder andere kennis met een zorgriem, een kalenderklok en een medicijndispenser. Andere aanwezige zorgtechnieken zijn camerabeveiliging, het op afstand regelen van verlichting en gordijnen, het gebruik van personenalarmering, sensoren en telehealth toepassingen voor zorg op afstand. Of een aanraakscherm voor het eenvoudig regelen van zaken in de woning, zoals bijvoorbeeld de boodschappen, (beeld)bellen, het doen van spelletjes en het beluisteren van uw eigen muziek. ‘Nu ga ik op stage vertellen over deze nieuwe zorgtechnieken’, aldus een enthousiaste studente.

Levensecht onderwijs
‘Leren in en door levensechte situaties staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs en 1 van de praktijkstappen is een excursie’. Naast deze excursie krijgen de studenten nog een praktijkochtend met gastlessen en een workshop in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Huis van het Heden
Het Huis van het Heden is een woonruimte in de NHL Hogeschool te Leeuwarden. In deze woonruimte presenteert GEEF oplossingen die veiliger, toegankelijker en comfortabeler wonen mogelijk maken. Het doel van deze oplossingen om zo lang en zelfstandig mogelijk thuis te blijven wonen.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.