Excursie TU Delft bereidt techniekstudenten voor op levensecht projectonderwijs

‘Vandaag gaan we met onze studenten op stap naar de TU Delft’, vertelt Cor Scholte van ROC Friese Poort. ‘We noemen dat een excursie waarbij we duurzame thema’s voor onze studenten praktisch maken. Ze beleven het zelf en doen inspiratie op voor een levensecht project zoals ‘de ECOkubus op waterstof’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Woensdag 6 maart 2018 gingen zo’n 60 studenten Middenkader Engineering, Installatietechniek en Mechatronica op excursie naar de Green Village, Ascenda en de Dreamfactory van de TU Delft.

Bekijk hier een foto-impressie van de excursie

Green Village
‘Dit is een plek waar studenten nieuwe dingen bouwen in samenwerking met bedrijven. Maar dan zonder regels en vergunningen’, aldus een van de studenten van TU Delft die de rondleiding over de Green Village verzorgt.Zo zijn er tal van innovatieve projecten zoals de Waterstraat, transformatie van een rijtjeshuis naar energieneutraal, de hyperloop, de auto als energiecentrale, de glazen brug, de circulair garage en de solar carport. En natuurlijk het dreamhus van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het doel van Green Village is om duurzame innovaties te versnellen door te experimenteren en door te valideren.

High Tech Centre
‘Wij maken tweedehands auto’s die nu op benzine en diesel rijden elektrisch’, legt Marin Seiffers uit. ‘De auto is immers een generator en daarmee een onderdeel van de energiehuishouding. Dat betekent dat we auto’s smart willen maken, op waterstof willen laten rijden en een koppeling willen maken met zond en wind. Zo krijgen onze studenten nu de juiste kennis voor wat de markt van morgen straks vraagt. Waarbij onze studenten eerst onderzoeken en daarna uitvoeren om te kijken wat er gebeurt’.

D:Dream
Wereldwijd staat de TU Delft bekend om haar succesvolle studententeams. Deze teams, in Delft D:DREAM teams genoemd, worden volledig bestuurd door de gemotiveerde studenten zelf. Van het team management, tot het ontwerpen en produceren van hun uitvindingen, het gebeurt allemaal in de D:DREAM Hall. Want op deze plek, gelegen op de TU Delft campus, maken jonge engineers van dromen werkelijkheid. Momenteel werken er 12 studententeams in de D:DREAM Hal waaronder het Forze Hydrogen Electric Racing Team.

Levensecht projectonderwijs
‘Leren in en door levensechte situaties staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs en 1 van de praktijkstappen is een excursie. Onze studenten krijgen dan direct op een praktische manier te maken met nieuwe duurzame thema’s. Van beleven naar ontdekken naar doen’. Naast het toetsen van technisch vakmanschap vraagt een excursie ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.