Horeca inspiratieplein bouwt mee aan gezonde en duurzame horecabranche

De Horeca opleidingen van ROC Friese Poort bestaan 10 jaar. Dinsdag 3 oktober 2017 vierde de opleiding dit bestaan met het Horeca Inspiratieplein in Thialf. Meer dan 200 gasten bezochten dit feestelijke evenement. Een mix van horecaondernemers, leermeesters, studenten, docenten en leveranciers. Zij werden bedankt voor de samenwerking, hun inzet en het vertrouwen de afgelopen 10 jaar. Op het plein konden de gasten tussen 10.00 en 15.30 uur beleven, proeven en zich laten inspireren om samen te bouwen aan een gezonde en duurzame horecabranche.

Gast van de toekomst
Hans Steenbergen opende de ochtend met een inspirerend verhaal over wereldwijde trends en ontwikkelingen in de horecabranche. Hij is trendwatcher en hoofdredacteur van Food Inspiration Magazine. “Gezonde voeding is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en gasten worden steeds kritischer. Gasten verlangen van chefs een gezonde en duurzame maaltijd en willen weten waar het voedsel vandaan komt. Daarnaast is ‘reconnecten’ nu belangrijker dan ooit. Even geen telefoon aan tafel maar met elkaar in connectie. Als horecaondernemers en toekomstige horecaondernemers kunnen jullie dat faciliteren.”

Opleiding gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine
Aansluitend op het verhaal van Hans Steenbergen heeft Kees Klomp over de belangrijkste kenmerken, gevolgen en kansen van de betekeniseconomie verteld. “Bij ROC Friese Poort vinden we het ook belangrijk om te kijken hoe we ons steentje kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld. Daarom bieden we bijvoorbeeld de opleiding gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine aan waarin duurzaamheid en welzijn centraal staan”, vertelt Gerard Voskuilen, coördinerend docent gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine. “We proberen altijd in te spelen op de laatste ontwikkelingen in de branche en we beseffen ons dat de gast van de toekomst steeds kritischer, bewuster en goed geïnformeerd is. Als opleiding willen wij toekomstige chefs, gastheren en managers opleiden die van toegevoegde waarde zijn in deze betekenisvolle economie”.

Lunch door oud studenten
Na de lezingen bood ROC Friese Poort meer dan vijftien verschillende workshops aan. Voor iedere tak in de horeca was er inspiratie. Zo konden bezoekers bijvoorbeeld live bierbrouwen of fermenteren. De workshops werden onderbroken door een unieke lunch: oud-studenten, die inmiddels hun sporen hebben verdiend in de horeca, kookten op het buitenplein met producten uit de regio.

Red de pukkelpompoen
De gasten gingen na deze feestelijke dag niet met lege handen naar huis. Zij kregen allemaal een ‘pukkelpompoen’ mee naar huis. Een enorme zomerse onweersbui zorgde onlangs voor 125.000 beschadigde pompoenen op het land van boer Luring uit het Groningse Onstwedde. De pompoenen hebben door de bui allemaal vlekjes en pukkels opgelopen. Eigenlijk een prachtige oplossing van de natuur. Maar de markt wil ze niet meer. ROC Friese Poort en leverancier de Streekboer hebben vandaag 400 pompoenen een ‘tweede leven’ gegeven.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.