Hibertad Challenge uitdaging voor bouwstudenten ROC Friese Poort

‘Wij willen onze studenten bij voorkeur laten werken aan vragen uit het bedrijfsleven’, vertelt Renee Lugers van ROC Friese Poort. ‘Dat zijn actuele vragen waarin nieuwe technieken een rol spelen’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. ‘De Hibertad Challenge daagt onze studenten uit om circulair en biobased te bouwen’. Woensdag 24 januari 2018 was de kick off van de Hibertad Challenge in Harderwijk met acht ROC’s uit heel Nederland en circa 150 studenten. Ook bouwstudenten van de vestigingen Sneek en Emmeloord doen mee aan deze Challenge.

Ontwerp een tiny house
De praktijkopdracht voor studenten bestaat uit het ontwerpen van een circulair en ecologisch tiny house van max. 40 m2. ‘Deze opdracht noodzaakt onze studenten om na te denken over duurzaamheid’,zegt Renee Lugers. ‘Duurzaamheid is meer dan installatie en begint al bij het ontwerp’. De eerste uitdaging is om een ontwerp te maken met alle faciliteiten binnen een beperkte ruimte. ‘Dan komen circulair en ecologisch bouwen om de hoek kijken binnen het ontwerpproces’. De studenten dienen dan vooral keuze te maken in materialen en materiaalgebruik. Een uitdagende opdracht voor studenten om zich te ontwikkelen tot vakmensen van de toekomst.

Levensecht onderwijs
‘Leren door vragen uit het bedrijfsleven zoals de Hibertad Challenge staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs’. In de komende weken gaan de studenten verschillende praktijkstappen zetten zoals het bezoeken van een tiny house, het maken van een wand tijdens een praktijkdag en het bezoeken van het Duurzaam Doen Huis. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Hibertad Challenge
Stichting Hibertad is een onafhankelijke stichting die zich richt duurzaamheid en wil het bedrijfsleven en jongeren aanspreken. Vooral de jongeren kunnen de ‘ondernemers van nu’ helpen om problemen anders aan te pakken. Zo hebben we de sleutel in handen om de wereld samen te veranderen. En dat begint bij het verwonderen over hoe anders duurzaamheid kan zijn.

Oldenboom Groep is sponsor van de Hibertad Challenge.

Deelnemende ROC’s zijn: ROC Midden Nederland Amersfoort, Deltion College Zwolle, ROC de Leijgraaf Veghel, ROC Nijmegen, Alfa College, MBO Utrecht, Noorderpoort College, ROC A12, ROC Friese Poort en Landstede.

Meer informatie over duurzaam bouwen is te vinden op:
www.hibertad.nl
www.bouwbiologie-zwolle.nl
www.sd-architectuur.nl

Motivatie studenten voor de Hibertad Challenge:

Hein Joostema

‘De opdracht om een tiny house te ontwerpen voor de Hibertad challenge spreekt mij aan omdat ik mij soms verbaas over hoe ze in een Tiny house of camper zie hoe nuttig de ruimte gebruikt word. Dit in combinatie met circulair bouwen en ecologische producten die gebruikt en hergebruikt worden lijkt mij het leuk om mij hier verder in te verdiepen en er van te leren’.

Jesse Jensma
‘Allereerst leek het mij leuk om een keer een ander project te doen dan wat er op het programma stond en toen kwam onze docent met de Hibertad challenge. Ook sprak het mij aan om een Tiny House te ontwerpen waarin je alle benodigde voorzieningen in een beperkte ruimte moet zien te passen. Ook de manier van circulair bouwen met ecologische producten zullen we in dit project toe moeten passen, hier wil ik graag meer van weten en over leren’.

Wyteke Feenstra
‘Het lijkt me leuk om aan de Hibertad challenge mee te doen omdat je veel verschillende kanten op kunt met deze opdracht, ik ben geïnteresseerd in het maken van een design dat duurzaam is en voldoet aan alle eisen. Het ontwerpen lijkt me ook super leuk omdat je alle materialen zelf mag kiezen en de inrichting helemaal zelf kan bedenken’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.